ЈЕРЕМИЋ: Јанковић крајње русофобски – он наставља са подршком!

БЕОГРАД – Вук Јеремић, председнички кандидат, још увек није реаговао и оградио се од скандалозних русофобских иступа и политичког аматеризма Саше Јанковића, иако је раније јавно обећао давање подршке Јанковићу у другом кругу.

Подсећамо, Јанковић је на Твитеру написао, коментаришући анализу редакције Комерсант.рс, да се „није кандидовао да буде председник руске губерније“ , а затим у наставку и „поштовање Русији као и свакој другој држави“ потпуно негирајући да је Руска Федерација званични стратешки партнер Србије и најзначајнији савезник Србије са вишевековном традицијом изванредно добрих односа и дубоких веза.

Да није реч о случајном превиду, већ јасно зацртаној стратегији и намери урушавања односа са Русијом, види се по томе што Јанковић у свом програму нема ни Р од Русије, док паралелно, нарушавајући принцип војне неутралности Србије, агресивно промовише НАТО, како у јавним наступима, тако и директно у свом програмском манифесту.

Анализа редакције Комерсант.рс је показала да је Саша Јанковић у свом програмском манифесту потпуно игнорисао стратешко партнерство са Русијом, као и да он уопште не познаје основе државне спољнополитичке платформе Србије.

При томе, његов програм показује да Јанковић као један од главних циљева има нарушавање принципа и стратегије војне неутралности Србије, јер је у програму посебно издвојио НАТО алијансу коју поприлично агресивно промовише. Реч је заправо о кандидату који негира резолуције Народне скупштине Србије, кршећи уставне принципе и законске одредбе, због чега је апсолутно дисквалификован као неко кога треба озбиљно перципирати за улогу председника земље.

Јанковић је чак и у интервјуу на РТС-у рекао да би увео Србију у НАТО, као и да би увео санкције против Русије „уколико је то у интересу Србије“.

Поставља се питање да ли је и Вук Јеремић током кампање „у овчијој кожи“ и да ли Јеремићеве политичке поруке и декларисане стратегије имају било какав легитимитет уколико настави са подршком Саши Јанковићу, тачније, уколико остаје при свом обећању о подршци у другом кругу кандидату који је себе апсолутно дисквалификовао из реда озбиљних кандидата за председника Србије.

Loading...