ШИПТАРСКИ ЛИЦЕМЕРИ — Тачи: Срамота ме је због 17. марта

Сутра се навршава тринаест година од мартовског погрома над Србима. Председник тзв. државе Косово Хашим Тачи рекао је да га лично срамота због тих догађаја.

У дводневном таласу насиља у марту 2004. године живот је изгубило 19 особа, од тога осморо Срба.

Једанаест Албанаца је страдало у сукобима са Кфором. Повређено је 170 особа српске националности, а протерано око четири хиљаде, уништено је и спаљено преко 800 кућа и 35 објеката Српске православне цркве.

Насиље је најдуже трајало у Чаглавици, на коју је кренуло око 10.000 Албанаца. У том селу је запаљена десетина српских кућа.

Тринаест година касније, председник тзв. државе Косово Хашим Тачи је управо у Чаглавици казао је да је тај догађај био непотребан и да је осрамотио Косово.

„Тада, 2004. године, десило се оно што је најмање требало да се деси Косову. Десило се нешто што је довело до тога да се Косово осрамоти. Десило се угрожавање цркава, паљење неколико њих, спаљено је неколико кућа. За то је, мене лично, ако ме питате, и тада и данас срамота због тих акција.

Каже и да су насиље, у коме је учествовало више од десет хиљада Албанаца само у Чаглавици, спровели појединци и да ће бити кажњени.

„Ко год је то починио, биће кажњен. Није у традицији Албанаца да угрозе културно-историјске споменике, да угрозе имовину, да попале куће, да угрозе децу, жене и старије особе. Увек ће таква дела бити кажњива. Стварно не желим да се икада више ово понови“, казао је Тачи обећавши да ће институције радити на томе да се такво насиље више никада не деси.

Повод или изговор за погром била је нетачна вест коју је објавила Радио телевизија Косова, према којој су локални Срби псима натерали у реку Ибар групу дечака Албанаца из села Чабар код Зубиног Потока и да се један од њих утопио у реци, што није било тачно.

Loading...