ОПАСНА ПРОВОКАЦИЈА: Амерички и румунски тенкови на РУСКИМ ВРАТИМА, Црно море као полигон за симулацију НАПАДА

Амерички носач авион „УСС Картер Хил“, са укрцаним маринцима војске САД упловио је у воде Црног мора где заједно са румунском морнарицом учествују у војној вежби „Пролећна олуја“.

Према саопштењу америчке здружене команде у Европи, један од циљева ове вежбе је „развијање међусобне сарадње и ефикасности са колегама из НАТО чланице Румуније“.

– „Пролећна олуја“ америчким маринцима пружа одличну прилику за војне вежбе у црноморском региону, што је од непроцењиве важности за нас – рекао је Тимоти Картер, командир „УСС Картер Хила“.

У војној вежби, у којој ће поред морнарице учествовати и румунска авијација, свој удео имаће укупно 1.200 војника две земље, пренео је румунски радио „Сосиједад Румана“.

Ратне игре за циљ ће имати увежбавање румунских градова на обали и контрола региона Црног мора, додаје тај радио, а преноси „РТ“.

„Картер Хил“ има 400 људи у посади и може да прими још 500 маринаца, који се с брода до обале транспортују малим амфибијским пловилима и хеликоптерима.

Прошле недеље четири НАТО брода упловила су у Одесу, украјинску луку у Црном мору. Трупе из Пољске, Шпаније, Немачке и Турске тамо ће спроводити војне вежбе са украјинским војницима све до 20. априла.

Средином фебруара, НАТО је већ одржао војне вежбе „ПАССЕX“ у Црном мору, заједно са колегама из Канаде, Шпаније, Румуније и Бугарске. Вежбе су за циљ имале „тактичко маневрисање, одбрану од напада из ваздуха, одбијање аисметричних напада непријатеља изнад воде, испоруку важног терета хеликоптером и сличне вежбе“, навели су из Алијансе.

Такође у фебруару, источниделови Црног море били су поприште војних вежби на челу са Румунима, које су носиле назив „Морски штит“, а у којима је учествовало 16 ратних бродова и 10 авиона који су за циљ имали увежбавање „одвраћања руске претње“.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу је, коментаришући учестале НАТО вежбе на прагу руске границе коментарисао да „Москва пажљиво посматра сваки корак током тих ратних игара, и да је спремна на било какве нежељене догађаје“.

У јеку тих вежби огласио се и председник Русије Владимир Путин, који је оптужио НАТО за мешање у унутрашње ствари Русије и покушај провокације и изазивања конфликта.

– Упозоравам НАТО алијансу да својим војним маневрима представља претњу по глобалну безбедност, а све под новоформираним плаштом одбране од наводне руске претње – изјавио је руски председник.

Отпужбе су стигле на састанку Путина и виших припадника безбедносне службе ФСБ. Руски лидер је рекао да последњих неколико година „глобална сигурност није напредовала, већ су поједине претње постале само озбиљније“.

– НАТО са својим новим задатком да спречи Русију је једна таква претња. То је циљ који се крије иза ширења војног блока. То се и раније дешавало, али су сада пронашли ново оправдање за које они верују да је озбиљно – рекао је Путин.

Он је додао и да НАТО „стално провоцира Русију и покушава да је увуче у сукоб“.

– Они улажу напоре како би се мешали у наша унутрашња питања са циљем дестабилизације друштвеног и политичког поретка у Русији – рекао је.

Путин је рекао и да међународне терористичке групе, које су „де факто терористичке армије“ примају „евидентну подршку одређених држава“.

– Крвопролиће у великом броју блискоисточних, афричких и азијских земаља се наставља и у томе активно учествују међународне терористичке групе. Они примају тајну, па чак и диркетну подршку од појединих земаља – рекао је данас Путин на састанку са безбедносном службом ФСБ.

Раније је некадашњи шеф ФСБ, а данас на челу безбедносног савета, Николај Патрушев изјавио да Русија „поседује доказе да поједине државе и утицајне компаније сарађују са терористима“.

– Настављамо да прикупљамо доказе да неке државе и веома утицајне међународне компаније сарађују с терористичким групама. Говоримо о куповини нафте и осталих сировина од терориста као и плаћања дозвола за производњу и транспорт робе на територијама које они контролишу – рекао је Патрушев у интервјуу руској „Газети“.

Грушко: НАТО са нама не може преговарати с позиције силе

Покушаји НАТО-а да са Русијом разговара са позиције силе нец́е дати никакав резултат, вец́ ц́е само довести до супротног ефекта, изјавио је за Спутњик стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко.

Према речима Грушка, интензивне војне вежбе НАТО-а у близини граница са Русијом и повец́ање снага за брзо реаговање Алијансе на Балтику су „озбиљан ризик за безбедност Русије“.

– Не ради се толико о политичким одлукама које су биле донете у Варшави и које су фактички трансформисале политику НАТО-а према Русији у политику обуздавања. У суштини, НАТО прелази на шему осигурања безбедности из времена Хладног рата и покушава да разговара са Русијом са позиције силе, што нец́е дати никакав ефекат – нагласио је Грушко.

По његовим речима, главно је да сада ова политика добија „форму војног плана“.

Грушко сматра да би повећање активности НАТО-а дуж руске границе могло изазвати нове конфронтације и трку у наоружању.

Стални представник Русије је навео да се наставља „приближавање војне инфраструктуре НАТО-а“.

– Ради се на модернизацији мреже аеродрома, лука, путева, елиминисања бирократских препрека које ометају слободно премештање снага – додао је Грушко.

 

Извор: Blic.rs

Loading...