ДА СЕ НАЈЕЖИШ — ДЕЧАЦИ НА РУКАМА НОСИЛИ ТЕЛО СРПСКОГ ХЕРОЈА: Зоран се винуо у потеру за НАТО авионима. Иза облака га је чекала СМРТ! (ФОТО/ВИДЕО)

На гробљу Лешће сутра у 11 сати одржаће се помен хероју, пилоту Војске Југославије Зорану Радосављевићу који је пре 18 година јуначки погинуо у ваздушном окршају са надмоћнијим непријатељом трећег дана агресије на Савезну Републику Југославију.

Трећег дана агресије на СРЈ у касним поподневним часовима мајор Слободан Перић ( трагично настрадао у саобраћајној несрећи крајем маја 2010.) и капетан И класе мр Зоран Радоављевић полетели су са ловцима Миг -29 са Батајничком аеродрома у сусрет НАТО летелицама изнад севера Србије. Док су се налазили изнад Зрењанина наређено им је да се окрену ка Ваљеву према непријатеском авиону, који је бежао. Повећали су брзину и кренули у потеру за ловцем.

Оба су прошли кроз облаке где их је чекало јато непријатеских авиона који су кренули на њих. Био је то други окршај југословенских и пилота НАТО алијансе у само три дана. Покојни пилот Перић је видео 4 бела трага који су нестали, што је био знак да су на њих испаљене ракете које су они покушали да избегну. Последња Зоранова реч била је: „Бежим у облаке“. За то време Перић је правио својим мигом противракетне маневре. Прва је промашила, али је друга погодила његову летелицу у десни мотор. Пилотска палица више није реаговала и миг је почео да губи на висини. Перић је ручицу за катапултирање повукао на 7.000 метара висине и успео да се спасе. Призмељио се у РС где је после краће полемике са мештанима да није НАТО пилот спасен и пребачен у Србију и тиме избегао заробљавање.

Иако је првобитно саопштено да је Зоран оборен код Лознице, његово тело и олупина авиона нађени су надомак Бијељине.

– Захваљући дечацима од 16 и 17 година из околине Бијељине, Зоран је сахрањен! Труп авиона био је на ливади, кљун на једној планини, а његово тело са седиштем на другој. Дечаци су узели мердевине и ћебе од једне баке. Умотали га и предали војсци Републике Српске. Војници су га пешке преко њива пренели у болницу у Лозници.

– Убрзо су дошли амерички војници и малтретирали мештане да кажу где је пилот – прича тешко уздишући Зоранова мајка Рада, која сваког дана обилази синовљев гроб на београдском гробљу Лешће.

Перић је доласком на Батајницу сазнао за Зоранову погибију. Капетан И класе Зоран Радосављевић одликован је, постхумно, медаљом за храброст и унапређен у чин мајора.

Његове колеге су тражиле да му држава као и у случају пуковника Миленка Павловића додели орден народног хероја, али то до данас нико није урадио.

Сећање на Зорана Радосављевића и данас не бледи. Зоран није волео само небо, већ је био и велики заљубљеник у море. Осим као пилот, магистар наутике опробао се и као успешан једриличар. У његову част сваке године се одржава “ Зокијева регата“, која је почела прво да се одржава у црној Гори, а после осамостаљења те републике пресељена је на Саву и Дунав и постала је једна од масовнијих манифестација. Колеге памте као сјајног друга и врсног пилота, најмлађег који је у Југославији икада летео на мигу-29. Рођен у Приштини у фебруару 1965, Радосављевић је сматран за једног од најперспективнијих официра ВЈ који је требало убрзо и да докторира. Потиче из војничке породице, отац му је био официр ЈНА.

 

Извор: Srbija Danas / Kurir.rs

Loading...