САСТАЛИ СЕ САМО ДВА ПУТА: Ево како је Путин ВРТЕО Хилари Клинтон око МАЛОГ ПРСТА?!

Руски председник Владимир Путин се са бившом државном секретарком САД Хилари Клинтон само двапут званично састао, и то једном као премијер, а други пут као председник. Оба пута у Русији. Са друге стране, Лавров и Клинтонова су се срели чак 22 пута. Доналд Трамп је затражио од обавештајних служби да истраже „везе“ Била и Хилари Клинтон, као и њихових сарадника са Русијом. Амерички председник оптужио је бившу државну секретарку да је омогуц́ила да значајан део америчког уранијума пређе у руке Русије, а истовремено је одбацио оптужбе о својим везама са Кремљом, називајуц́и их „измишљотинама“.

Трамп је још за време предизборне кампање оптуживао своју супарницу да је у периоду од 2009. до 2013. године, док је заузимала место државне секретарке САД, „дала Русији 20 одсто америчког уранијума“ и да је за то „добила велику суму новца“. Амерички лист „Њу Американ“ писао је да је Клинтонова поткопала безбедност земље, када је помогла да акције компаније „Уранијум 1“ пређу у руке руске државне корпорације „Росатом“. Фонд Клинтонове је, наводно, од тог посла добио десетине милиона долара.

„Њујорк тајмс“ је тврдио и да је бивши амерички председник Бил Клинтон за предавање у Москви добио 500.000 долара од банке „Ренесанс капитал“, која је, како наводи листи, „повезана са Кремљом“. Политички стратег клана Клинтонових и шеф кампање Хилари Клинтон је такође оптуживан за везе са руским компанијама. Он је, како је тврдио „Викиликс“, наводно лобирао за интересе руске националне „Сбербанке“. „Волстрит журнал“ је у време „ресетовања“ односа две земље писао и да је Клинтонова била тесно повезана са руским иновационим центром „Сколково“. Главни партнер фонда „Сколково“ Конор Ленихан био је бивши партнер фонда Клинтонових.

Лист је писао да је 2012. године од 28 америчких, европских и руских партнера фонда „Сколково“, чак 17 њих давало милионе долара за фондацију Клинтонових. Очигледно је да се страсти на релацији Клинтонова-Трамп не стишавају вец́ месецима. За време предизборне кампање Клинтонова је константно оптуживала Трампа за везе са Русијом. Нови замах поменуте оптужбе добиле су након Трампове победе, а Кремљ је оптужен за „мешање“ у изборе.

Москва је, с друге стране, у више наврата негирала информације америчких обавештајних служби, саопштавајуц́и да се не меша у унутрашња питања других земаља. Клинтонова је чак отишла и корак даље и окривила је руског председника за свој пораз на изборима, тврдец́и да он „очигледно гаји анимозитет“ према њој, те да је „руско хаковање“ део Путинове дуготрајне стратегије да дискредитује основна начела америчких власти. Она је такође тврдила да „руско мешање“ у изборни ток у САД представља Путинову „личну освету“ за њене оптужбе изречене 2011. године када је била америчка државна секретарка и када је оптужила Русију за неправилности и намештање резултата парламентарних избора у тој земљи.

Кремљ је на то одговорио: „Или изнесите доказе о хаковању или се оканите тога“.

– Што се тиче Подесте и ових података о Сколкову, односно сарадњи фондације Клинтонових са тим иновационим центром, о томе се доста причало током предизборне кампање у Америци. Чињеницу да је Трамп сада покренуо ту тему тумачим као његов одговор на сталне оптужбе од стране демократа. Али онолико колико су оптужбе на рачун „руских хакера“ празне, исто толико су без основа и тврдње да су руске компаније на било који начин помогле фонду Клинтонових да се обогати. То је измишљотина америчких елита, које су дале Русији улогу „страшила“ у актуелној америчкој политичкој кризи – рекао је Виктор Ољевич, стручњак за руско-америчке односе.

Аналитичар оцењује да би размена оптужби на релацији Клинтонова-Трамп могла да има последице по руско-америчке односе.

– Познато је да донације фондацији Клинтонових нису коришц́ене само у хуманитарне сврхе, вец́ су коришц́ене и у политичке циљеве. Сумњива су и предавања брачног пара Клинтон, која су држана широм света и за које су добијали и до 250.000 долара. Постоје чак и основане сумње да нека од њих нису ни била одржана. Све што се тиче тих предавања чува се у тајности тако да има доста сумњивих послова у вези са фондацијом Клинтонових, али све то нема апсолутно никакве везе са Русијом. Међутим, иако је ова размена оптужби између Клинтонове и Трампа искључиво унутрашња америчка тема, она би могла да има последице и по руско-америчке односе, зато што се на тај начин продубљује атмосфера неповерења – додаје Ољевич.

Није тајна да Клинтонова не гаји симпатије према Путину. Неки кажу да је тај однос ишао „од љубави до мржње“ и да је у складу са тим Хилари мењала реторику. Прво је говорила да је „забаван и интересантан саговорник“, а потом га је упоређивала са „силеџијом, који може да узме све ако му се не супротставите“, али и са Хитлером, чија се земља поставља баш као нацистичка Немачка. Називала га је и „кумом радикалног национализма“ и „опасним човеком“.

Трамп је својевремено објаснио зашто Хилари не воли Путина.

– Она не воли Путина зато што је он врти око малог прста по свим питањима. Путин је окренуо око прста и њу и Обаму на свим пољима — било да је реч о Сирији, ракетама или чему вец́ хоц́ете.

Loading...