РАТНЕ ИГРЕ НА ДАЛЕКОМ ИСТОКУ: САД испоручиле оружје Тајвану, Кина уперила 1.000 пројектила ка острву!

Нови контигент оружја који ће САД допремити Тајвану разбеснео је званични Пекинг који је уперио преко 1.000 ракета у „непослушно острво“.

Док независно демократско острво Тајван купује ново оружје од САД, кинески министар одбране каже да Тајван узалудно траћи труд ако мисли да може оружјем да спречи уједињење.

Кина се никада није устручавала да примени силу како би контролисала својевољну провинцију, а тајванско министарство одбране тврди да је Кина уперила више од 1.000 пројектила на острво.

Трампова администрација спрема нови контигент оружја за Тајван који укључује ракетне системе и анти-бродске пројектиле за одбрану од Кине, наводе званичници САД.

Кина не верује тајванској председници Цаи Инг-Вен и сматра да она гура острво ка званичној независности, док она каже да жели да одржи мир са Кином.

– Сепаратистичке Тајванске независне снаге и њихово делање представљају највећу претњу миру и стабилности у Тајванском мореузу – рекао је потпарол кинеског министарства одбране Ву Кјуан и додао да је „употреба оружја за спречавање уједињења узалудна јер нема излаза“.

Националистичке снаге побегле су на Тајван након пораза од комуниста у грађанском рату 1949. године.

Поносни демократски Тајван не жели да аутократска Кина влада на овом острву.

 

Извор: Srbija Danas / Newsweek

Loading...