ОТКРИВЕНА ПРАВА ИСТИНА: Ево ЗАШТО ЈЕ АМЕРИКАНЦИМА ВАЖНО да Црна Гора уђе у НАТО

Сенатор Бен Кардин, један од највећих заговорника ратификације у Сенату, казао је како ће „чланство Црне Горе ојачати НАТО, америчку националну безбедност и послати снажну поруку Русији која покушава да окупира суседе и мења међународни поредак“.

Амерички сенатори су великом већином гласова подржали улазак Црне Горе у НАТО алијансу – 97 је било за, док су два била против. Државни секретар САД Рекс Тилерсон тражио је од Сената да брзо одобри чланство Црне Горе у НАТО, наводећи да је одобрење потребно пре мајског самита Алијансе.

„Сенат је готово једногласно послао јасну поруку да стоји чврсто уз Црну Гору, а против застрашивања од стране Кремља“, саопштила је за Глас Америке демократска сенаторка Џин Шахин.

„Црногорско чланство у НАТО-у ће ојачати Алијансу и истовремено оснажити демократију и независност Црне Горе. Сједињене Државе су се увек снажно залагале за слободу и демократију у Европи и Сенат је данас учврстио право Црне Горе на самоопредељење“, нагласила је сенаторка из Њу Хемпшира.

За окончање процедуре ратификације Протокола у Сједињеним Државама потребан је потпис председника Доналда Трампа, чија је администрација претходних дана оценила да је чланство Црне Горе у НАТО-у од великог интереса за САД.

Сенатор Линдзи Грејем, републиканац из Јужне Каролине, након ратификације Протокола кратко је за Глас Америке прокоментарисао исход гласања у Сенату: „Велики дан за Црну Гору и НАТО, лош за Русију“.

Сенатор Бен Кардин, један од највећих заговорника ратификације, казао је како ће „чланство Црне Горе ојачати НАТО, америчку националну безбедност и послати снажну поруку Русији која покушава да окупира суседе и мења међународни поредак“.

Демократски Сенатор Кристофер Марфи казао је да је убеђен да ће НАТО бити снажнији уколико му се придружи Црна Гора.

„Иако је мала земља, позиција Црне Горе врло је значајна. Црна Гора је направила велики напредак у безбедносном сектору и области владавине права. Министарство одбране је модернизовало Војску. Остало је још посла који ће бити урађен када се Црна Гора прикључи Алијанси“, додао је Марфи, пренела је РТЦГ.

Чланство Црне Горе у НАТО морају да одобре свих 28 чланица Алијансе. Након што председник САД Трамп стави потпис на ратификовани протокол о ширењу савеза, остаје да процедуру верификације окончају још институције у Шпанији и Холандији. Осталих 25 чланица је већ комплетирало процес.

Остало је да се о приступању Црне Горе изјасне још две земље чланице Алијансе – Шпанија и Холандија, али глас САД је свакако најзначајнији.

Чак и пре гласања у Сенату, Москва је сигнализирала дубоко противљење напорима Црне Горе на НАТО путу.

Случај „државни удар“ из октобра прошле године за шта су неки црногорски представници власти окривили Русију, виђен је као потенцијални напор Москве да подрије уплив НАТО-а, пише Слободна Европа.

Како наводе, Москва је изгледа одлучила да „пошаље сигнал, како Србији тако и другима, да је остала у потпуности посвећена утицају на политику на Балкану, тиме што је угостила премијера Србије Александра Вучића дан пре гласања Сената о уласку Црне Горе у НАТО и недељу дана пре председничких избора у Србији“.

Данијел Сервер професор на америчком Универзитету Џон Хопкинс и експерт за Балкан за подгоричку Побједу упозорио је да Москва никада неће одустати од Црне Горе. „Руски марифетлуци су јефтини и понекад врло ефикасни“, каже Сервер.

Он тврди да се изјава шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова „да је Црна Гора попустила пред ултиматумом или Русија или НАТО и одлучила да занемари економски аспект и да жртвује односе са Русијом“ никако не може тумачити даје Русија дигла руке од Подгорице.

Он објашњава да ће Трамп уложити напор да побољша односе са Русијом, делом и водећи помирљиву политику везано за руске захтеве за НАТО, Украјину и Сирију.

„Москва ће наставити борбу против уласка Црне Горе у Алијансу и биће јој лакше у почетној фази Трампове администрације. Али, на крају мислим да ће Црна Гора ући у НАТО ове године и помоћи да врата остану отворена за друге аспиранте“, закључује Сервер.

Иако је Сенат гласао да се одобри приступање, завршни документ и оно што се назива „депоновање инструмента ратификације“ ипак мора да потпише Трамп.

Прошле недеље, главни војни командант САД у Европи, генерал Куртис Скапароти, рекао је комитету Сената да би одбијање Црне Горе могло послати погрешан сигнал другим земљама које су заинтересоване за улазак у савез.

„Ако изгубимо ово, то би уназадило многе друге земље и народе, посебно у источној Европи, које се радују и гледају на Запад“, рекао је Скапароти.

 

Извор: nedeljnik.rs

Loading...