ТАЈНИ ПРЕОКРЕТ ПОЛИТИКЕ: „Британија на све начине покушава да се ДОДВОРИ Путину“

Влада Велике Британије већ неко време тајним каналима покушава да се додвори Москви и поправи озбиљно нарушене односе са Русијом, сазнаје лист „Индепендент“.

Према тврдњама које је „Индепенденту“ доставио извор из Даунинг стрита, наводи се да разлог за овакав заокрет у политици лежи у победи Доналда Трампа на америчким изборима и његовом плану да значајно учврсти везе са Владимиром Путином.

Британци су и званично одлучили да обнове односе с Русима у марту, када се шеф дипломатије Борис Џонсон припремао за прву такву посету Русији након пет година, истиче неименовани дипломата.

Међутим, у светлу промене термина састанка шефова дипломатија земаља НАТО алијансе, Џонсон је био приморан да одложи посету Москви. Међутим, очекује се да ће у наредним недељама посета бити реализована.

Чланови нове америчке администрације, предвођени шефом Пентагона Џејмсом Матисом и шефом дипломатије Рексом Тилерсоном заузели су чвршћи јавни став према Русији, али „Индепендент“ наводи да је то само параван за јавност која оптужује Трампову администрацију за шуровање са Москвом.

„Индепендент“ истиче да су многи високи званичници западноевропских земаља изразили забринутост због претходног оштрог става Велике Британије према Русији, стахујући да ће то „нарушити шансе за дијалог по питањима од велике заједничке користи како за Русију, тако и за ЕУ“. Међутим, извор британског листа истиче да су сви брифинговани о промени политике званичног Лондона.

– Велика Британија је схватила да мора да промени своју политику према Москви, те сада односе са Путином гледа кроз наочаре прагматизма, а не догматизма. То је било од кључне важности и због растућег присуства Русије на Блиском истоку и на северу Африке. То не значи одустајање од критика због анексије Крима, али исто тако значи и неопходност конструктивног дијалога са Русијом, нарочито након Брегзита и Трамповог очијукања с Путином – истакако је један ЕУ дипломата.

Радикални заокрет према Либији

„Индепендент“ наводи да ће Британија, поред осталог, морати да промени став према Либији, која је постала чвориште кроз које пролази стотине хиљада афричких миграната.

Британија и Француска, када су их водили Камерон и Саркози, биле су главне полуге НАТО агресије на Либију, чија је последица било свргавање и погубљење Моамера Гадафија на улицама Сирта. Многи западни полилтичари, на челу са самим Доналдом Трампом, признали су да је рушење Гадафија главни разлог због ког је Либија данас у полуанархичном стању. Русија је већ одабрала страну, и снажно подржава генерала Халифу Хафтара, лидера друге владе у Тобруку која се противи западној влади у Триполију (коју подржавају УН).

Сер Мајкл Фалон, секретар одбране Велике Британие, недавно је упозорио на руско мешање у ситуацију у Либији.

– Не треба нам да медвед зарије своје канџе… Путин тестира Запад, тестира Алијансу. Где год види слабост, он притиска – рекао је тада Фалон.

Није дуго требало да стигне одговор од руског министра одбране Сергеја Шојгуа.

– Шта је на британском грбу…лав, зар не? Не мислилм да било која животиња из њиховог зоо-врта може да говори медведу шта да ради – рекао је Шојгу.

Изгледа да су слично размишљали и чланови Фалонове партије, који очигледно заузимају другачији став, истиче „Индепендент“. Британски посланици из редова конзервативаца и сами сус е срели са Хафтаром у марту, а организован је и сусрет са британским амбасадором у Либији, који због безбедносних разлога борави у Тунису.

Форин офис је након ових састанака издао саопштење:

– Ово је био позитиван састанак који показује ширу дипломатску акцију Велике Британије у циљу промоције стабилности у Либији, а све кроз мировни дијалог. Охрабрујемо и подстичемо све Либијце да заједно раде на томе да се патња либијског народа коначно оконча.

Став према Украјини зависиће од Трампа

Британија је била један од најжешћих заговаралаца увођења санкција Русији због рата у Украјини и анексије Крима. Британци помажу Кијеву, пружајући украјинској војсци логистичку и војну подршку у обуци. Међутим, након што је Трампова администрација, према писању „Њујорк тајмса“, побеснела јер је украјински председник Петро Порошенко подржао Хилари Клинтон, односи између Кијева и Вашингтона су захладнели. То је утицало и на Британце, који ће услед Трамповог оштрог става према Украјини и сами морати да редефинишу односе са Кијевом. Уосталом, то је најбоље потврдило још једно саопштење Форин офиса:

– У најави посете секретара Џонсона Москви јасно смо нагласили да значајне разлике између наше две земље и даље постоје. Међутим, Велика Британија ће сарађивати са Русијом на свим пољима у којима имамо заједничке интересе, али ће секретар Џонсон бити оштар по питањима у којима се не слажемо.

 

Извор: V. Filipović / Blic.rs