ГРУЕВСКИ УПОЗОРАВА: Једна искра довољна је да ЗАПАЛИ цео Балкан

Никола Груевски, бивши премијер Македоније, за „Блиц“ прича о политичкој кризи која потреса његову земљу, о односу са опозицијом, албанским партијама и опасностима усвајања тзв. Тиранске платформе.

Турбулентно македонско пролеће још није донело решење кризе изазване одбијањем председника ове државе Ђорђа Иванова да мандат да Зорану Заеву како би формирао нову владу.

Под којим условима бисте дали подршку Зорану Заеву у формирању владе?

– Зоран Заев ће добити нашу подршку само ако осуди и одбаци платформу из Тиране и јавно се обавеже да неће реализовати ниједан њен елемент. Он то није прихватио.

Како ће Македонија изгледати уколико дође до владе коју би водили Заев и албанска коалиција?

– Македонија ће постати бинационална држава са два формална језика. Остале етничке заједнице које су део богатства садашње мултиетничке Македоније биће бачене у други план. Постепено ће почети процес кантонизације или федерализације која ће разбити унитарност земље. Албанске партије не одступају од услова да македонске банкноте постану двојезичне, као и униформе безбедносних сила. Почеће дебата за химну, грб и заставу која ће пре или касније резултирати њиховом променом. За сада то називају дебатом јер немају двотрећинску већину да би их променили. Да је имају, то би одавно било промењено.

Зоран Заев каже да је прича о тужби за геноцид против Србије измишљотина која је потекла из ВМРО-ДПМНЕ. Који је ваш одговор?

– Заев је константни лажов. Ми не морамо да кажемо ништа, довољно је да прочитате Тиранску платформу. Тамо се тражи осуда геноцида над Албанцима у периоду 1912-1956. Коалициони партнер Заева, албански посланик Зијадин Села поновио је овај свој став и са скупштинске говорнице га надоградио оптужницом да је геноцид над Албанцима настављен до данас. Села је чак негирао постојање македонског идентитета и оспоравао постојање македонског народа. Кад смо говорили да је Заев уцењен и да је стављен у функцију сценарија за рушење идентитета Македоније, он је тврдио да је сценарио само у нашим главама. Верујем да је јасно да смо били у праву.

Сматрате ли да би у Македонији могао да се деси косовски сценарио уколико се испуне сви албански захтеви? Верујете ли да је то корак ближе ка стварању Велике Албаније?

– „Албанци треба да траже сва права. Уколико се Заев повуче, све албанске политичке снаге под хитно морају да се удруже и помогну да се одржи референдум за проглашење самосталности. Албанци из ОВК су рекли да ће по сваку цену бранити Илириду (део Македоније који Албанци теже да отцепе). Ми им данас кажемо – нисте сами, Албанија је са вама! Заједно можемо да одбранимо свету земљу Илириду. Она је албанска! Албанија на четири вилајета, Албанија са осам милиона Албанаца.“ Ово је цитат албанске посланице Месиле Доде која је колалициони партнер премијера Едија Раме, једног од креатора Тиранске платформе. Зар има потребе за коментаром на једну овакву изјаву? Ми смо је као партија осудили, и осећамо обавезу да преузмемо све што је у нашој моћи да спречимо остварење оваквих националистичких идеја за стварање велике државе. Први корак у том смеру је супротстављање Тиранској платформи. Заев нити је осудио ову изјаву, нити је одбацио тиранску платформу.

Страни медији попут „Форин полисија“ су писали да би у случају кризе у албанско-македонским односима могло чак да дође до распиривања сукоба на Балкану. Сматрате ли то могућим сценаријом?

– Неретко смо били сведоци да се конфликт са једног места прелије на друго. Балкан је специфично подручје. Ту се преламају многи регионални али и глобални интереси, нажалост, бачена искра у једној земљи може да запали ватру и у осталим. Видимо да има великих тензија у више земаља региона. Било би наивно да се искључи било који сценарио, али је на нама да радимо на превазилажењу проблема и да не дозволимо да ово стање ескалира.

У протеклих 20 година Џорџ Сорос је узурпирао цео невладин сектор у Македонији и ставио га на располагање СДСМ-у

Поједини македонски медији су пренели вашу изјаву у којој за главну подршку Заеву оптужујете Џорџа Сороса?

Loading...