ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИЧКИ КАНДИДАТ: НАТО машинеријом смо од Србије откинули Косово, треба да изађемо из НАТО-а

Треба ли да заборавимо да смо машинеријом НАТО од Србије откинули Kосово које не признаје огроман број земаља, односно већина човечанства

Тим питањем обратио се јуче француски председнички кандидат Жан Лик Меланшон пред више од 70.000 својих присталица на предизборном митингу у Марсељу.

Меланшон је поручио да се Европа налази пред великом опасности од могућег рата.

– Треба ли занемарити чињеницу да Албанија с једне стране, Грчка и Бугарска свака са своје, показују прстом на Македонију и одређују део као да је то њихова територија?

Kандидат француске крајње левице је поручио да проблем не постоји само на истоку континента.
– Шта бисте рекли Валонцима када би Фламанци хтели да их напусте? Или Шкотланђанима уколико не желе границу коју је брегзит поставио између њих и Европе? Или Ирцима који нису имали границу међу собом, а сада је имају? – рекао је.

Жан Лик Меланшон је зато предложио организовање безбедносне конференције у Европи да би се од Атлантика до Урала утврдиле тачне границе земаља, после територијалних проблема који су се појавили последњих деценија. Навео је многобројне примере, од Kрима, преко Гибралтара до Kипра који је, како је истакао, подељен на два дела после турске окупације.

Kандидат за председника Француске је истовремено поручио да његова земља треба да изађе из Северноатлантске алијансе.
– Предлажем вам да се повучемо из смртоносног и уништавајућег ланца НАТО. Што пре, то боље – рекао је Меланшон који је носио маслинову граничицу на реверу као симбол мира.

Loading...