ВАНРЕДНО СТАЊЕ НА КОСОВУ: Припрема се терористички напад?!

Косовска полиција примењује од данас посебан оперативни план изјавио је заменик министра унутрашњих послова Косова Милан Радојевић. Амбасада САД на Косову упозорила на могућ терористички напад.

Радојевић је прецизирао да је свим припадницима Косовске полиције који су на годишњем одмору наређено да се врате на посао и да је свим полицајцима радно време са осам продужено на 12 часова.

Полицајцима на Косову је до даљњег, казао је Радојевић, забрањено узимање годишњег одмора.

Радојевић није демантовао, али ни потврдио да је разлог за овакав потез Косовске полиције могућност од терористичких напада на Косову, на које је синоћ упозорила америцка амбасада у Приштини, као и могући протести присталица косовске опозиције због враћања у скупштинску процедуру питања демаркације границе Косова са Црном Гором.

Радојевић је казао да ће Косовска полиција посебно током ускршњих празника бити у приправности нагласивши да су већ предузете одређене мере у правцу додатног осигурања манастира на Косову.

Одлуку о посебном оперативном плану донео је Генерални директоријат Косовске полиције у Приштини.

Није први пут да америцка амбасада упозорава своје грађане, а позив на повећану опрезност током верских празника упућен је и прошле године.

Амбасада САД: Могућ терористички напад

Амбасада Сједињених Америчких Држава у Приштини позвала је америчке држављане на повећан опрез током предстојећих верских празника као и приликом масовних окупљања и манифестација.

– Терористи у региону су и раније настојали да нападну меке мете укључујући цркве и друга светилишта, пешачке зоне, спортске објекте, концертне сале и јавне скупове – наводи се у саопштењу на сајту Амбасаде.

Амерички држављани се позивају да воде рачуна о личној безбедности.

– У случају терористичког напада у нашем граду или где путујете, амерички држављани треба да прате инструкције локалне полиције и хитних служби – додаје се у саопштењу.

Мустафа одржао седницу Савета за националну безбедност

Косовски премијер Иса Мустафа одржао је седницу Савета за националну безбедност на којој се разговарало о безбедносној ситуацији на Косову.

У саопштењу које је објављено на сајту владе у Приштини наводи се да се на седници у четвртак разговарало и о акцијама које предузимају приштинске институције како би се „заштитили сигурност и уставни поредак“.

На састанку је било речи и о корацима надлежних институција „у превенцији и суочавању са изазовима у сектору безбедности“.

Седница владе која је била заказана за данас у 9 сати је одложена, саопштено је раније из косовске владе.

 

Извор: 

Loading...