БРИТАНСКИ МИНИСТАР: Асад отровни архитерориста, време да Руси схвате

Лондон — Британски министар спољних послова Борис Џонсон изјавио је да је сиријски председник Башар ал Асад „архитерориста“.

Како каже, време је и да Русија схвати да је он „буквално и метафорички отрован“.

Џонсон је, у ауторском тексту за данашњи „Сандеј телеграф“, наводи и да Асадов савезник Москва још има времена да се сврста на „праву страну“, преноси АФП.

„Асад је користио хемијско оружје, јер оно није само ужасно и неселективно. Оно је и застрашујуће“, написао је шеф британске дипломатије.

У том смислу, наводи Џонсон, Асад је „архитерориста који је изазвао тако неутољиву жеђ за осветом да се никада не може надати да ће поново владати сиријским становништвом“.

„Он је буквално и метафорички отрован и време је да се Русија пробуди и схвати то. Они и даље имају времена да стану на праву страну у овом сукобу“, истакао је британски министар спољних послова.

Џонсон је навео и да је напад хемијским оружјем променио став Запада у погледу Сирије.

„Британија, САД и наши кључни савезници мисле исто: верујемо да је тај напад највероватније извео Асад, и то над сопственим народом, користећи гас као оружје које је забрањено већ скоро 100 година“, рекао је Џонсон.

Према његовим речима, Запад је пре напада хемијским оружјем изведеног 4. априла био „на прагу консензуса“, што се сада променило, а тај консензус је подразумевао већу усредсређеност на борбу против Исламске државе и прихватање, мада невољно, да повлачење Асада с власти, „иако је од суштинског значаја, треба да сачека изналажење политичког решења“.

 

Извор: Танјуг