РУСИ НАЈАВИЛИ „ЧИСТКУ“ МЕЂУ ДРЖАВЉАНИМА РУСИЈЕ: Ево коме ће Путин одузети руско држављанство

Русија планира да одузме држављанство особама које имају двојно држављанство и имају везе са Исламском државом, терористичком групом забрањеном у Русији и низу других земаља.

Ово питање је поново покренуто у Русији након што је Казахстан предузео такве мере и решио да лиши држављанства оне своје грађане који ступају у терористичке редове или шурују са терористима.

Иако су многи поздравили ту идеју, руски председник Владимир Путин је објаснио да по руском уставу није могуће никоме одузети држављанство, али да је могуће поништити одређене одлуке које служе као основа за добијање руског држављанства.

Путин је додао да ће о том питању бити консултовани адвокати и да мисли да ће таква одлука бити донета у блиској будућности.

Аналитичари сматрају да је ова одлука руског председника заправо последица последњег терористичког напада, који се догодио у петербуршком метроу.

„Наш председник је све веома јасно рекао и објаснио. Нажалост, ми по Уставу не можемо да одузмемо држављанство, али можемо да изменимо правне акте на основу којих је донета одлука о додељивању држављанства. Важно је рећи и да се та пракса неће примењивати само на чланове Исламске државе већ на припаднике свих терористичких група које се налазе у списку Федералне службе безбедности. У сваком случају, у скорије време ће све бити разрађено и спроведено у дело. Иначе, мислим да су ове измене последица петербуршког терористичког напада. Бомбаш-самоубица, пореклом Киргиз, био је грађанин Русије од 2011. године. Он је руски пасош добио по поједностављеној процедури, на основу оца, који је такође нешто раније добио руско држављанство. Очигледно је да је овај случај подстакао не само казахстанског председника Нурсултана Назарбајева, већ и нашег“, каже за Спутњик Дмитриј Јефимов, члан експертског савета комитета московске Државне думе за безбедност.

Колико је миграната-екстремиста у последњих неколико година добило руски пасош власти не откривају, али је Путин оценио да се тренутно у Сирији бори око 4.500 руских грађана.

„Према различитим проценама, тренутно се око 20.000 милитаната из иностранства бори у Сирији. Од њих је скоро 10.000 из земаља ЗНД, а нешто мање од половине из Русије“, рекао је Путин.

Закони, који омогућавају одузимање држављанства терористима већ су на снази у Узбекистану и Таџикистану, а нацрт закона спрема се и у Казахстану.

Председник те земље Нурсултан Назарбајев је одузимање држављанства терористима назвао „неопходном мером“.

Loading...