НИШЛИЈА У ПАКЛУ ЏИХАДА: „Сиријци нас воле као Русе“

Сниматељ италијанске телевизије РАИ Миодраг Стојичић описао је за „Вечерње новости“ како изгледа радити усред рата у Ираку и Сирији.

„У Ираку, Сирији, Авганистану, Јемену од 2003. погинули су милиони људи. Мртви који су остали у рушевинама сравњених градова или у пустињском песку никада неће бити пребројани. Милиони су отишли са по једном кесом из својих домова и немају где да се врате. На Блиском истоку сада влада глобални ужас чије тек делиће људи широм света виде захваљујући ТВ камерама“, наводи Стојичић.

Он је постао ратни репортер у Бејруту 1980. године, радио је у Либији, Чаду, Авганистану, Либану, Либији, Тунису, Египту, Сирији, Ираку…

„Kао Србину из Ниша, најјачи утисак из ратног лудила у Сирији за мене представља чињеница да нас они потпуно идеализују и воле баш као и Русе. За њих су Срби прве жртве новог светског поретка и последњи витезови у Европи који су се оружјем одупрли северноатлантској немани. И данас овде сви знају за Милошевића, али и за Тита. Нарочито нас цене у њиховој војсци, официри. Србин си, дакле, пријатељ си“, додаје Стојичић.

Узроци сукоба на Блиском истоку, према речима Стојичића су „квадратура круга“. У геополитичкој рачуници Русије, Америке, Ирана и Саудијске Арабије, постоје и рачуни Турске, Изреала, Kурда. У тој једначини неки интереси су „вековне константе“, али се свакодневно указују нови вектори са промењивим вредностима које уводе једна, друга или пета страна. Стојичић тврди да ће Исламска држава бити поражена, можда већ почетком следеће године. Међутим, он тврди да ће се калифат вратити за неколико година у Ираку, Сирији, Либији, на Kавказу па и у Босни, јер око 250 милиона муслимана сунита верује у ту идеју.

 

Извор: Вечерње новости

Loading...