ЗЛОЧИНАЦ ТАЧИ ПОНОВИО РАМИНЕ ПРЕТЊЕ: Сви Албанци живеће у једној држави, ако ЕУ затвори врата Kосову?!

Уколико ЕУ затвори врата Kосову, „сви Албанци региона живеће у једној јединственој држави како би се наставило даље са интеграцијом у европску породицу“, тврди косовски председник Хашим Тачи у изјави за радио Слободна Европа.

РСЕ наводи да је Тачијева изјава стигла дан након што је премијер Албаније Еди Рама рекао да је, уколико европска перспектива према Западном Балкану избледи, могуће да дође до уједињења Kосова и Албаније.

Наводи се да је Тачи, „не желећи да коментарише туђа мишљења“, у изјави за РСЕ је казао да „ЕУ тренутно у односу са Kосовом и Западним Балканом нема никакву визију за интеграцију или проширење“.

– Ово кашњење, овај застој и непостојање визије за Западни Балкан, на жалост, користе идеологије и неевропске земље и земље које нису у евроатлантском духу- сматра он.

Тачи каже да ће „ако ЕУ настави са овим застојем и нејасним приступом онда, наравно, свака земља да донесе одлуку о својој будућности, о својој сигурној будућности која води и према националној перспективи“.

– Али ми желимо да градимо мултиетничке државе- тврди Тачи.

Он је додао да су на Kосову „фрустрирани Европском унијом због блокаде, казне и неправде која се чини над њима у процесу либерализације виза“.

Премијер Албаније Еди Рама изјавио је да, ако перспектива за чланство западног Балкана у ЕУ настави да бледи, не може да се искључи уједињење његове земље и Kосова.

Он је, у интервјуу за бриселски „Политико“, казао да неки албански националисти желе да виде Албанију уједињену са Kосовом.

 

Извор: Танјуг

Loading...