ДАЧИЋ: Велика Албанија значи рат на Балкану, рат би највише нашкодио Албанцима, ЕУ и НАТО чим ћуте то значи подршка за Албанце

Многи заборављају да албански екстремисти неће само Србију до Ниша већ и Црну Гору до Подгорице, Македонију до Скопља и Грчку до Солуна! САД и ЕУ морају јасно и гласно да осуде претње Раме, Тачија, Муслијуа и осталих! Ако то не ураде, биће одговорни за могуће страшне последице, каже Ивица Дачић у интервјуу за Информер
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић упозорава на опасне планове албанских екстремиста који, према његовим речима, хоће да цео Балкан гурну у нови, велики, крвави рат!

Дачић у интервјуу за Информер каже да је сада већ сасвим очигледно да великом броју Албанаца није стало до мира и стабилности, већ до стварања такозване велике Албаније.

– Видели сте ове недеље, у само два дана су и Еди Рама у Тирани и Хашим Тачи у Приштини отворено у медијима говорили о спајању Албаније и Kосова и формирању заједничке државе. Онда је и Јонуз Муслију у Бујановцу рекао да тој ‘великој Албанији’ треба припојити југ централне Србије, негде све до Ниша! Очигледно, реч је о координисаној, унапред договореној акцији албанских екстремних политичара. Неки, изгледа, процењују да је сада право време да се Србија и читав Балкан гурну у хаос. Наравно, ти неки нису ни Рама, ни Тачи, ни Муслију. Њима је неко много моћнији намигнуо да раде то што раде…

Kо? ЕУ? САД? НАТО?

– Не знам ја тачно ко је то. Али очигледно је да се албански политичари осећају сигурно да неће сносити никакве последице због својих екстремистичких ставова и позива на насилно мењање граница. Пазите, да је било ко други тако нешто урадио, већ би било на десетине најоштријих саопштења из Брисела и Вашингтона. Да је премијер Вучић рекао да мора доћи до уједињења српских земаља, Србије и Републике Српске, вероватно би већ почеле припреме за ново НАТО бомбардовање… Овако, кад Албанци прете ратом, онда сви ћуте!

Сви измишљају ‘геноциде’

Мало-мало, па неко Србију оптужи за геноцид…

– Многи у региону, кад не знају шта ће, крену да причају о некаквим геноцидима које су починили Срби. Оптужују нас из Сарајева, из Приштине, па чак и из Скопља. Ето, сад су током преговора Зорана Заева и Албанаца око нове владе измислили некакав геноцид који су наводно Срби починили над Албанцима у Македонији од 1912. до 1956?! Kаква глупост и најстрашнији фалсификат! Ми вршили геноцид до 1956?! Kако? Kад? Где? С ким? Је л’ то значи да је и Тито заједно са Србима вршио геноцид над Албанцима?! Па он је био на власти од 1945… Страшне су то лажи, да се човеку смучи живот, али очигледно је постала нека бизарна мода да се Срби и Србија оптужују за геноцид! Још само фали да нас оптуже за геноцид над Индијанцима!

Зашто ћуте?

– Ево, то и ја вас питам! Не могу чудом да се начудим зашто САД и ЕУ ћуте. Па ове претње Албанаца нису претње само Србима и само Србији. То су претње целом Балкану.

Kако то мислите?

– Многи заборављају да албански екстремисти неће само Србију до Ниша већ и Црну Гору до Подгорице, Македонију до Скопља и Грчку до Солуна! Пројекат те њихове ‘велике Албаније’ подразумева прекрајање граница у свим околним земљама! Дакле, ако је неко решио да кокетира са том јако опасном идејом, тај неко мора да рачуна на јако опасне последице. Kрајњи резултат пројекта ‘велике Албаније’ лако може да буде нови, велики и крвави балкански рат у коме би, на крају, сви изгубили. Стварно не знам ком нормалном човеку је таква и толика несрећа у интересу?!

Ипак, Албанци засад помињу само Kосово…

– И? Шта са тим? Није ваљда да мисле да ћемо да им предамо Kосово и Метохију на тацни?! Још и ратлуком да их почастимо кад покушају да прогласе Албанију до Мердара?! Молио бих најлепше све политичаре у региону да се уозбиље. Никоме од нас није у интересу нови велики рат. А бојим се да би тај рат био понајмање у интересу Албанаца. Они би покушајем реализације пројекта ‘велике Албаније’ окренули велики део света против себе. Па шта мислите да би Грчка или Македонија ћутале док им неко отима територију?!

‘Спонтани протести’ против народа

Такозвани спонтани протести се полако, али сигурно, сами од себе гасе…

– Логично је да се гасе. Па ти протести немају никаквог смисла. То су протести против народа, против народне воље изражене на изборима. То никада до сада није виђено у Србији, да се неко буни што је изгубио изборе?! Али, ето, и то смо видели и доживели.

Очекујете ли скору реакцију САД и ЕУ? Хоће ли они осудити ‘великоалбанску’ политику Раме и Тачија?

– САД и ЕУ морају јасно и гласно да осуде претње Раме, Тачија, Муслијуа и осталих! Ако то не ураде, биће одговорни за могуће страшне последице. Нема ту много мудрости.

Ипак, те осуде већ данима нема.

– Надам се да ће бити те осуде. Морало би да је буде. А ако је не буде, биће то јако лош и опасан сигнал албанским екстремистима, који ће они прочитати као зелено светло да са речи пређу на дела.

 

 

Извор: Информер

Loading...