KРУПАН ПОРАЗ АМЕРИЧKЕ СТРАТЕГИЈЕ: Путин је практично ОСВОЈИО АРKТИK

Русији ускоро неће бити потребни партнери на Арктику – компанија “Росњефт” почела је да ради на бушотини “Централно-Ољгинска један”, а то је истински тријумф руског председника Владимира Путина, оцењује “Фајненшел тајмс”.

Та бушотина је тренутно најсевернији нафтни извор, а Руси су се до њега пробили без помоћи својих америчких партнера.

Лист прати руско “освајање Арктика” и наводи да, ако се западне компаније заинтересоване за сарадњу са Русијом и за извлачење профита из посла са нафтом одмах не укључе, ускоро неће ни бити потребни Русима.

Бушотина “Централно-Ољгинска један” ближа је северном полу од било ког насеља (до првог има 3.600 километара).

Опрема се на ово место може донети само два пута годишње, и то када се отапа лед.

Ту ће, на Лаптевском мору, Русија применити технологију хоризонталног бушења, која омогућава достизање 15.000 метара дубине.

Стручњаци наводе да се под ледом налази 9,5 милиона тона нафте. Резерве се процењују на 20 трилиона долара, па би западни партнери могли остати без ичега.

– Пре три године, ЕУ и САД увеле су санкције Русији и забраниле испоруку и продају Русији напредних технологија за израду бушотина. Тада је цео свет мислио да Kремљ може да одустане од експлоатације арктичких налазишта – подсећа “Фајненшел тајмс”.

Запад је хтео да изврши притисак на Москву преко великих енергетских компанија и да натера Путина да промени своју спољну политику.

Међутим, бушотина “Централно-Ољгинска један” показује да су Руси нашли излаз из потешкоћа и започели пројекат, а спољна политика Путина се, при томе, нимало није променила, наводи лист.

– Поставља се питање: хоће ли у блиској будућности Путину бити потребни западни помоћници? И ко ће, на крају крајева, имати више користи од западних санкција уведених 2014. године – истиче “Фајненшел тајмс”.

 

 

Извор:  Срна

Loading...