ИВАНОВИЋ ОБЈАСНИО: Нисмо ни имали илузије да за Србе постоји правда!

Нисмо имали илузије да ће Рамуш Харадинај бити изручен Србији и овим је само потврђено неповерење које Срби с Kосова и Метохије имају у међународну правду, изјавио је данас лидер грађанске иницијативе „Србија, демократија, правда“ Оливер Ивановић.

Ивановић за Тањуг каже да том одлуком нису изненађени ни Срби са KиМ, јер, како наводи, нико није веровао да ће се судити по правди.

– Видели смо Хашки трибунал како делује и закључили да је то још једна политичка организација која има плашт правде, али да заправо не суди по закону, већ по некаквим политичким инструкцијама које су очигледно долазиле све ове године. Немамо ми много амбиција. Ми смо највећи скептици да постоји међународна правда – рекао је Ивановић.

Нагласивши да лично има много разлога да верује да међународна правда не постоји, примећује истовремено да његов случај и случај харадинаја немају никакве сличности нити се могу поредити.

– Ја немам ама баш никакве везе са тим (са злочинима који ми се стављају на терет), а за њега евидентно постоје докази да је био умешан. Kолика је његова умешаност и колики је степен његове кривице то утврђује само суд. Међутим, од почетка нисам имао илузију да ли ће бити изручен Србији или неће – рекао је Ивановић, уз опаску да су постојале „озбиљне политичке иницијативе и притисци“ да се изручење не догоди.

Kаже, једноставно је веровао да ће се по старом обичају наћи неко политичко решење.

– У правосудним органима Европе има превише политике и то је једна од мојих разбијених илузија, јер сам некад мислио да они раде искључиво по праву – рекао је Ивановић.

Лидер Грађанске иницијативе, међутим, уверен је да одлука француског суда неће утицати на живот Срба на Kосову и Метохији, да неће бити никаквих промена, али каже и да би постојала опасност да се то претвори у неко организовано насиље против Срба и српских средина јужно од реке Ибар да је одлука била друггачија.

– То нас је и водило у размишљање како ће тај судски процес утицати на нашу безбедност и наш опстанак овде. У оваквом расплету догађаја, који смо сви очекивали, а надали се да ћемо се преварити, ми немамо никакве импликације. Албанци ће се радовати, биће ту мало ватромета и пуцања, али неће се то негативно одразити на стабилност српске заједнице у изолованим срединама – закључио је Ивановић.

 

Извор: Танјуг

Loading...