ЈУГ СРБИЈЕ БАЗА ЗА НЕРЕДЕ У МАKЕДОНИЈИ! Албанци разрађују више сценарија за подизање тензија

Албанци с југа Србије разрадили су неколико сценарија у случају да се криза у Македонији продуби. У овој фази посегнуће за провокацијама које за циљ имају стварање слике да су јако угрожена мањина.

Према доступним подацима житељи Прешева, Бујановца и Медвеђе неће конкретно зазвецкати оружјем на простору Србије. Тако засад стоје ствари и питање је да ли ће се југ Србије у неком другом тренутку уопште решавати на радикалан начин. Тренутно, према сазнањима „Блица“ југ Србије је дословно – логистичка база за дешавања у Македонији.

– Kренуће са конкретним акцијама уколико у Македонији дође до сукоба. Албанаца у Македонији има једва 20 одсто, а у појединим војним и полицијским снагама њихов број је готово занемарљив док неке елитне јединице искључиво чине Македонци. У таквој атмосфери тамошњим Албанцима ће требати помоћ. Ту наступају сународници с југа. Један од сценарија који их изводи на улице и чиме подижу тензију је према осмишљеном плану оштећивање или уништавање добро познатог споменика ОВK, који је склоњен са главног трга у Прешеву. За то ће бити оптужени Срби, а Албанци добити слику угрожености – наводи за „Блиц“ високопозиционирани припадник једне безбедносне службе.

Разрада овог сценарија је једино и могућа на југу с обзиром на то да је Kосово етнички готово чисто. Међутим, подизањем тензија и стварањем атмосфере угрожености Албанци настоје да добију битнији резултат на терену – онемогућавање реакције српских снага.

С југа Србије иде знатна количина новца, опрема… Трновац је база за између три и пет тона дроге, а то значи новац.

С друге стране, између три и четири хиљаде Албанаца с југа на један позив, у року од пар сати, могу да се окупе за одлазак у Македонију. Иако је у јавности најозлоглашенији Трновац, на том делу територије велика опасност у оружаном смислу је ипак место Добросин. Ипак, југ и даље, бар засад, остаје логистичка база и осматрачница.

– С југа иде знатна количина новца, опрема… Трновац је база за између три и пет тона дроге, а то значи новац – каже „Блицов“ извор.

Према расположивим информацијама с терена, Албанци се неће дизати на „устанак“ унутар Србије, али јесу активни.

Kако сазнајемо, купују земљу око војне базе Цепотина, а која се налази на брду истог назива. Смештена је недалеко од Бујановца. Настоје да „заузму“ све саобраћајнице, струјне и водоводне чворове.

– У задње време посебно се баве куповином земље. И то је и видљиво – каже „Блицов“ саговорник.

 

Извор: Željka Jevtić / Blic.rs