НОВИ НАПАД НА СРБИЈУ: Вук Драшковић измислио договор са папом ево због чега! (ВИДЕО)

У емисији Ћирилица код Миломира Марића на Хепи телевизији, политичар Вук Драшковић изнео је низ невероватних оптужби на рачун Српске православне цркве.

По овим оптужбама СПЦ је директно одговорна за распад Југославије јер је наводно имала негативан став према католичанству.

Драшковић је устврдио да је 1994. године замолјен од тадашњег папе Војтиле да посредује код српског патријарха Павла да му се омогући да дође у Србију и заједно са српским патријархом одслужи литургију по православном обреду. Те на тај начин скрене пажњу међународне јавности и помогне Србији која је тада била под санкцијама. Међутим, по тврдњи Вука, српски патријарх и Синод су то одбили.

Заправо на ову идеју о „заједничкој литургији“ папе и патријарха, Вук је дошао 1999. током бомбардовања, када се у интервуу за НИН заложио да папа и патријарх заједно „служе литургију“ на Врачару. Очито без било каквог одобрења самог папе Војтиле, који се јесте срео са разним православним патријарсима, али ни са једним није заједно „служио литургију“.

Да би рашчивијали ову Вукову ујдурму око „заједничке литургије“ папе и патријарха замолили смо српског теолога докторанда на Православном богословском факултету Александра Милојкова да нам објасни зашто ова Драшковићева тврдња не може бити истинита.

ПАТРИОТ: Да ли је могао Папа Војтила да обећа да ће служити литургију заједно са српским патријархом по православном обреду, а да не прекрши правила Римокатоличке цркве?

МИЛОЈKОВ: У питању је раскол. А то значи да не постоји евхаристијско општење и јединство – нисмо једна Црква. Самим тим, нема заједничког служења. Вук нема појма шта је раскол, нити како Црква литургијски функционише. Да би постојало саслуживање мора се превазићи раскол. Мора се, дакле, обновити литургијско општење. У том општењу тек бивамо једна Црква и тек тада можемо заједно да служимо. Раскол је одвојеност од Цркве и зато је саслуживање немогуће. Ствари су веома просте и једноставне за оног ко зна шта је Црква и како функционише њено литургијско, богослужбено устројство.

У изјави за Патриот политички аналитичар Бранко Радун истиче да се Вук Драшковић некада представлјао као светосавски националиста али да је његово политичко деловање увек било супротно тим промовисаним начелима и идејама.

– Вук Драшковић готово да није пропустио ни једну шансу да буде насупрот свог народа, државе и цркве. Нјегове изјаве о наводној кривици СПЦ за распад СФРЈ јер је имала негативан став према католичанству су тенденциозно неистините и свесно злонамерне. Такве тезе више не можете прочитати ни у хрватском тиску. Драшковићево политичко повампирење има за цилј притисак на државу али и кампању против цркве а за рачун оних који нашој землји и народу не мисле ништа добро. Вук као политичар није битан, јер нема ни део процента подршке јавности, али као човек коме се отварају сви медији да контаминира јавност својим небулозама и неистинама није за потецењивање. Нарочито стога што је део шире деструктивне кампање против клјучних институција нашег народа.- рекао је Радун.

 

Извор: Pаtriоt