ПОПОВИЋ: Влада да додели дипломатски статус руским хуманитарцима!

Председник Српске народне партије Ненад Поповић рекао је кодиректору Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Вјачеславу Власенку да је данас упутио Влади званичну иницијативу да се руским хуманитарцима хитно додели дипломатски статус попут онога који уживају војници НАТО на територији Србије.

Поповић, који је Хуманитарни центар посетио са још три посланика СНП, пожелео је припадницима срећан велики празник Дан победе над фашизмом.

Он је оценио да је обележавање Дана победе над фашизмом, добра прилика да се подсетимо ко су нам увек били савезници и пријатељи, а ко су они који су ”чак три пута у прошлом веку вршили агресију на Србију, а то чине и данас покушавајући да од Србије отму Kосово и Метохију”.

– Од 2012. године наовамо припадници Хуманитарног центра у Нишу разминирали су више од четири милиона квадратних метара наше територије и уклонили преко 1.500 мина и експлозивних направа заосталих из НАТО агресије. Није природно да НАТО војници који су посејали толике бомбе по Србији имају дипломатски имунитет, а да они који желе Србију да очисте од тих бомби, тај имунитет немају – рекао је Поповић.

Он је подсетио да је Србија у овом тренутку „далеко од равнотеже у односима са НАТО и Русијом“.

– НАТО војници у Србији имају све привилегије, док припадници руске мисије у Нишу, која има искључиво хуманитарни а не војни карактер, немају никакве повластице. Додељивање дипломатског статуса руским хуманитарцима у Нишу је нешто што Србија мора да уради ако жели да демонстрира минимални степен војне неутралности – закључио је Поповић.

Он је додао да би тај поступак био препознат као искрен чин пријатељства према Русији која је увек подржавала Србију у тренуцима када су били угрожени њени кључни национални и државни интереси.

Поред Поповића, у делегацији Српске народне партије која је посетила Српско-руски хуманитарни центар у Нишу били су народни посланици СНП Јован Палалић, Снежана Петровић и Огњен Пантовић, члан председништва СНП Александар Пејчић, регионални координатор за Нишки округ Станислава Шапоњић-Вранић, председник градског одбора у Нишу Бобан Михајловић и потпредседница Градског одбора у Лесковцу Гордана Јовановић, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Tanjug / Informer.rs

Loading...