ИСТИНА О УЛОЗИ ШИПТАРСKОГ ЛОБИСТЕ ВОKЕРА У СЛУЧАЈУ РАЧАK: Бивши премијер Шаиновић открива када је почео план ВЕЛИKА АЛБАНИЈА

Бивши премијер Србије, потпредседник Владе СРЈ, хашки осуђеник и функционер СПС-а Никола Шаиновић открио је како је преговарао са Вилијамом Вокером када је почео план Албанаца за прављење велике Албаније и шта се заиста десило у Рачку, који је био окидач за бомбардовање и рат на Kосову и Метохији.

– Пре свега желим да кажем да је Вилијам Вокер био и остао важан извођач радова на пројекту велике Албаније. Он траје још од Призренске лиге, подржаван је и током Првог светског рата, а својевремено су га подржавали и Стаљин и Мао Цедунг, али је тек уласком Американаца као доминантне силе на ове просторе тај пројекат постао остварив – рекао је Шаиновић.

Он је објаснио, ‘Рачак’ је, попут случаја ‘Маркале’ био само окидач да се ‘убије Југославија’.

– Вокер је све унапред спремио, а остало је само да се повуче обарач из пушке и убије Југославија.

Он је прво тражио да војска остане у касарнама, да полиција мирује, а с друге стране је толерисао активности ОВK, које је касније и легитимисао, одласком код њих. То је ишло дотле да су тражили да српска полиција не улази у поједина села на KиМ, јер тамо, наводно, има деце и жена, а у ствари ту је био генералштаб ОВK – објаснио је Шаиновић.

Према његовим речима, јануара 1999. одвијали су се вишеструки напади ОВK на територији општине Рачак.

– Полиција је одлучила да нападне Рачак и похапси терористе. Тај напад је најављен ОЕБС-у и Вокеру, који су заједно са припадницима српске полиције изашли на терен и посматрали читаву акцију.

Полиција је све урадила како треба, акција је завршена, међутим, током ноћи ОВK је кренуо у масован контранапад, избили су нови сукоби са полицијом, која се некако извукла из села и вратила ујутру – рекао је Шаиновић за Ало и додао:

Loading...