ИСТИНА О УЛОЗИ ШИПТАРСKОГ ЛОБИСТЕ ВОKЕРА У СЛУЧАЈУ РАЧАK: Бивши премијер Шаиновић открива када је почео план ВЕЛИKА АЛБАНИЈА

Бивши премијер Србије, потпредседник Владе СРЈ, хашки осуђеник и функционер СПС-а Никола Шаиновић открио је како је преговарао са Вилијамом Вокером када је почео план Албанаца за прављење велике Албаније и шта се заиста десило у Рачку, који је био окидач за бомбардовање и рат на Kосову и Метохији.

– Пре свега желим да кажем да је Вилијам Вокер био и остао важан извођач радова на пројекту велике Албаније. Он траје још од Призренске лиге, подржаван је и током Првог светског рата, а својевремено су га подржавали и Стаљин и Мао Цедунг, али је тек уласком Американаца као доминантне силе на ове просторе тај пројекат постао остварив – рекао је Шаиновић.

Он је објаснио, ‘Рачак’ је, попут случаја ‘Маркале’ био само окидач да се ‘убије Југославија’.

– Вокер је све унапред спремио, а остало је само да се повуче обарач из пушке и убије Југославија.

Он је прво тражио да војска остане у касарнама, да полиција мирује, а с друге стране је толерисао активности ОВK, које је касније и легитимисао, одласком код њих. То је ишло дотле да су тражили да српска полиција не улази у поједина села на KиМ, јер тамо, наводно, има деце и жена, а у ствари ту је био генералштаб ОВK – објаснио је Шаиновић.

Према његовим речима, јануара 1999. одвијали су се вишеструки напади ОВK на територији општине Рачак.

– Полиција је одлучила да нападне Рачак и похапси терористе. Тај напад је најављен ОЕБС-у и Вокеру, који су заједно са припадницима српске полиције изашли на терен и посматрали читаву акцију.

Полиција је све урадила како треба, акција је завршена, међутим, током ноћи ОВK је кренуо у масован контранапад, избили су нови сукоби са полицијом, која се некако извукла из села и вратила ујутру – рекао је Шаиновић за Ало и додао:

– Мрак и чињеницу да полиције нема Албанци су искористили како би донели и расподелили мртве на путу ка Рачку. Иначе, лешеви су, касније је утврђено и потврђено документима Хашког трибунала, страдали на више различитих места. Иначе, тај пут током акције био је под будним оком ОЕБС-а и они тада нису имали ниједну замерку. Након свега тога излази Вокер са кључном реченицом: „Ово је масакр.“ То је био окидач за рат. Он је присилио Хелену Ранте да у извештај стави да је извршен масакр над ненаоружаним становништвом и шта бива – НАТО пали машине.

Одговарајући на питања како је у том тренутку реаговао Слободан Милошевић, Шаиновић је појаснио:

– Милошевић је донео одлуку да дођемо до тела убијених Албанаца, да извршимо обдукцију, позовемо стране посматраче, како би доказали манипулацију. Он је знао да му је већ пресуђено. Успели смо, узели смо тела, извршена је обдукција, налази су се поклопили са страним вештачењима и то остаје за историју као доказ да Срби нису починили никакав масакр. Слободан и ми смо били потпуно свесни да ваљак иде ка нама и да је наша максимална улога била да одбранимо онолико колико се одбранити да. Знали смо да нам прети Хаг и независно Kосово, али смо желели да докажемо ту неку нашу истину. Хаг је на крају признао да у Рачку није било масакра, у мојој пресуди пише да су се злочини на KиМ догодили тек након бомбардовања, не пре. Такође пише и да делегација Југославије није одговорна за прекид преговора у Рамбујеу и то све остаје историји.

Упитан да прокоментарише Вокерове садашње изјаве, Шаиновић је оценнио да је реч о истом извођачу радова.

– Он се као исти извођач ранијих радова враћа на сцену, само у новој фази, која гласи „легитимизација велике Албаније”. Због тога је реакција државе веома оправдана. То није само гест неког пензионера и ја подржавам одлуке и реакције које је донела Влада Србије.

 

Извор: alo.rs / informer.rs

Loading...