ШОK! ЈЕЉЦИН УЦЕНИО МИЛОШЕВИЋА! Присилио га да прихвати мисију Вилијама Вокера који нам је наместио НАТО БОМБЕ!

Састанак некадашњег председника Србије и Југославије Слободана Милошевића и тадашњег председника Руске Федерације Бориса Јељцина који се догодио у Москви пред саму ескалацију сукоба на Kосову, био је кључан за долазак мисије ОЕБС-а и Вилијама Вокера.

Није Слободан Милошевић имао много избора, открива Ало. Он је буквално био натеран да пристане да ОЕБС и Вокер дођу у нашу земљу.

Нерадо је он то прихватио, али Јељцин је био непоколебљив, тврдио је да је ОЕБС неопоходан Србији, да ће бити много представника земаља које су пријатељски настројене према нама. Милошевић је делом поверовао у све то, али био је врло скептичан. На крају је Јељцин оштро поручио Милошевићу: „Мораш да прихватиш ОЕБС“ – пише овај лист.

Бивши министар спољњих послова Србије и сведок свих тадашњих дешавања Живадин Јовановић каже да знам за тај сатанак у Москви и да је тачно да је Јељцин уверавао Милошевића да мора да прихвати ту мисију, иако је Милошевић говорио да на Kосову већ постоји међународно-дипломатско присуство преко представника страних амбасада из Београда.

– Милошевић заиста није лако прихватио нови захтев да се тамо инсталира мисија ОЕБС. Јељцин је уверавао Милошевића да ће бити и представника из Русије и осталих пријатељских земаља, да то не треба да буде проблем за Југославију и то је прихваћено – почиње причу Јовановић.

Вилијам Вокер (фото: ЈуТјуб)

Он даље наводи да се врло брзо показало да циљ те мисије није да верификује стање на Kосову, што је стајало у писменом уговору, већ да изазове оружани сукоб.
– ОЕБС је на притисак Америке одлучио да на челу мисије буде Вилијам Вокер и мисија се није држала свог мандата, није имала улогу верификатора, него је под вођством Вокера и уз помоћ његових првих сарадника Британаца у ствари припремала оружану агресију НАТО – не оставља сумњу Јовановић.

Он каже да је било доста мука да се мисија и Вокер приволе да поштују договор и мандат који је био и у писменој форми, али они су стално излазили из тог мандата и претворили су се у механизам за производњу драме, драматичних вести с Kосова и Метохије.

– Њихов циљ је био да дижу тензију, а жмурили су на то да се српске и југословенске власти понашају сасвим нормално, у складу са законима. Вокер и остали који су били уз њега само су драматизовали ситуацију, производили свакојаке случајеве попут Рачка ради дизања тензије, све је било усмерено да се јавност припреми и поверује да тамо нема другог решења осим оружаног напада НАТО. Мисија и Вокер су били привезак НАТО који је био у директној служби Алијансе – сведочи Јовановић.

 

Извор: alo.rs / Informer.rs

Loading...