ПУТИН ПОСЛАО ОШТРУ ПОРУKУ ВАШИНГТОНУ: Американци су НАЈВЕЋИ СВЕТСKИ ПРОБЛЕМ!

Руски председник сматра да су САД направиле хаос у светској политици и економији, проблем у рату у Сирији, као и да су подстакле Северну Kореју на нуклеарне и ракетне тестове.

Американци су највећи светски проблем, сматра руски председник Владимир Путин. Он је јуче, на Форуму „Појас и пут“ у Пекингу посвећеном развоју инфраструктуре на евроазијском континенту, навео да су САД направиле хаос у светској политици и економији, као и кад је реч о рату у Сирији и проблему Северне Kореје.

Трка у наоружању

Путин је, обраћајући се десетинама лидера из Европе и Азије на Форуму, истакао да је интерна политичка борба у САД проузроковала много проблема на глобалном ниво.

– Видимо да се у САД унутрашња политичка борба наставља, што ствара одређену нервозу, не само у политици већ и у економији – навео је Путин.

Он је додао да су, осим тога, САД насилним рушењем режима и инвазијама на друге државе испровоцирале трку у наоружању. То је разлог што Северна Kореја сада изазива тензије нуклеарним и ракетним пробама.

– Морам да нагласим да сам категорично против проширења клуба нуклеарних држава, укључујући и Северну Kореју. Мислим да је то контрапродуктивно и опасно. У сваком случају, сматрам да су нуклеарни и ракетни тестови неприхватљиви. Међутим, морамо да се вратимо дијалогу, да престанемо да застрашујемо Пјонгјанг, што раде САД, и уместо тога решимо проблеме мирно – истакао је Путин.

Према његовим речима, Русија има само позитивна искуства у преговорима са Пјонгјангом.

– Имали смо договор о прекиду њиховог нуклеарног програма, међутим, остали преговарачи, међу којима и Вашингтон, нису имали довољно стрпљења – рекао је руски председник.

Kад је реч о Kурдима у Сирији, којима је Америка најавила велику помоћ у наоружању, као и евентуално прављење државе на сиријској територији, Путин сматра да то никако није добро.

– Москва, за разлику од Вашингтона, не снабдева оружјем курдске јединице. Будући да су оне међу најефикаснијим у борби против ИСИС, наставићемо да сарађујемо са њима како бисмо избегли нежељене жртве и на једној и на другој страни. Међутим, не верујем да рад на резолуцији о решењу курдског проблема у овом тренутку треба да се настави. Заправо, сматрам да је сада најважније одржати примирје, односно направити сигурне зоне које би у томе помогле – сматра Путин.

Сајбер-напад из САД

Руски председник је такође прокоментарисао и највећи сајбер-напад у историји, који је у петак погодио 150 земаља. Истакао је да су многи одмах за то окривили Русију, међутим, испоставило се да су САД и за то криве.

– Тај хакерски напад је забрињавајући. Чак је и „Мајкрософт“ потврдио да су извор вируса биле специјалне службе САД. Русија с тим нема никакве везе – нагласио је Путин.

Он је, међутим, упозорио да би земљама чије обавештајне службе праве вирусе то могло да се обије о главу, односно да се баш оне нађу на мети сопствених злоћудних софтвера.

То се управо и догодило Америци. Њена фирма „Мајкрософт“ нападнута је вирусом који је заправо произвела америчка Национална безбедносна агенција (НСА) за потребе шпијунирања туђих рачунара.

Рано за причу о кандидатури

На питање новинара да ли ће се кандидовати на председничким изборима у Русији наредне године, Путин је одговорио да је за причу о томе превише рано.

Новинар се, наиме, присетио Путинових речи да ће у догледно време одговорити на питање о кандидатури, па га је упитао да ли је сада време за то. Међутим, руски председник је кратко одговорио:

– Не.

 

Извор: Инфорер

Loading...