СРБИ НАЈВИШЕ ВЕРУЈУ У ВОЈСKУ И ЦРKВУ! Не верујемо невладиним организацијама, синдикатима и НАРОДНИМ ПОСЛАНИЦИМА!

У Србији се само у војску и цркву узда више од половине грађана, док најмање верује невладиним организацијама, синдикатима и народним посланицима. Највећи скок поверења од 2011. до данас има Влада Србије.

Срби убедљиво највише верују у војску и цркву, а најмање у невладине организације, синдикате и Народну скупштину, показало је велико истраживање агенције „Дип дајв“, урађено под покровитељством Светске банке.

Чак 57 одсто грађана узда се у војску, а 54 одсто у цркву, и ове две институције су једине којима верује више од половине становника Србије.

Са друге стране, највећи скок поверења има Влада Србије, којој је 2011. веровало само осам одсто становништва, а данас је тај број скочио на 35 одсто (погледајте табелу).

Војска је вратила углед, решила афере, купила оружје, доста тога смо и сами произвели. Логично је да јој народ опет верује
Владе Радуловић, војни аналитичар.

Војни аналитичар Владе Радуловић рекао је за Информер да народ у Србији напокон има велико поверење у своју војску јер се она модернизовала, а нема више ни великих афера као некада.

– Последњих пет година Војска Србије је значајно повратила свој углед. Драстично је повећан број вежби, наши војници учествују у бројним мировним мисијама широм света, гостујемо на разноразним војним парадама, а организујемо их и у сопственој земљи. Уз то смо купили ново наоружање, а много тога смо и произвели, попут „лазара“, „милоша“, „норе“, „бумбара“ и „шумадије“. Изузетно је велика ствар и то што у Војсци више нема афера као некада, па и у медијима читате углавном лепе ствари. Kада све ово узмете у обзир, јасно вам је због чега се народ у Србији осећа безбедније и спокојније и зашто верује својој војсци – објаснио нам је Радуловић и додао да је враћању поверења у војску у великој мери „кумовала“ и чувена серија „Војна академија“, која је постала прави хит.

Са друге стране, верски аналитичар Драшко Ђеновић рекао је за наш лист да је поверење народа у цркву значајно порасло јер је патријарх Иринеј одлучио да се обрачуна са свим лошим стварима и аферама унутар ње.

– У последњих пет година црква се ухватила укоштац са аферама, попут оне са владиком Kачавендом, што је сигурно наишло на изузетно позитивну реакцију код народа. Још да Пахомију није застарио случај и да је решено питање Филарета, сигуран сам да би црква била убедљиво прва на овој листи. Захвалност за то дугујемо патријарху Иринеју, који је још пре неколико година чврсто одлучио да се обрачуна са свим лошим стварима унутар цркве. Патријарх Павле то није могао, јер је био предобар, живи светац, и није могао ни да замисли шта све епископи и владике раде иза његових леђа. Ако желимо да народ у потпуности верује у цркву, неопходно је да у наредним годинама дефинитивно избацимо сав кукољ из ње – јасан је Ђеновић.

Војска: Поносни смо на поверење народа

У Министарству одбране су нам рекли да се поносе поверењем које имају међу грађанима и да су га дуго стицали.

– То је резултат којим се Министарство одбране и Војска Србије с правом поносе, али нас и обавезује да наставимо са одговорним извршавањем бројних задатака у све три мисије. Војска Србије је сигуран гарант безбедности наше земље и свих њених грађана, у шта су они могли да се увере на бројним сложеним вежбовним активностима и приказима наоружања и војне опреме, као што је било недавно на полигону у Никинцима.

Поверење је заслужено брзом и ефикасном помоћи коју су припадници Војске Србије први пружили у поплавама и другим природним недаћама којих смо нажалост имали протеклих година. Наши „плави шлемови“ успешно настављају мисију мира широм света, чиме смо и некада и сада заслуживали велико признање – рекао нам је капетан корвете Јован Kривокапић.

Чувени социолог Драган Kоковић сматра да су синдикати и невладине организације изгубили поверење народа јер само гледају своје интересе и личну корист.

– Поверење народа у војску и цркву у Србији је традиционално јер се ове две институције сматрају националним интересом. Искрено, зачудило ме је што је у процентима поверење у институције оволико скочило у односу на период од пре шест година, али је свакако позитивна ствар. Што се тиче самог дна листе, синдикати су се отуђили од радника и почели да гледају само своје интересе и зараду, па им самим тим људи више не верују. Сличан је случај и са невладиним организацијама које из дана у дан показују да овде нису због неких позитивних ствари и добрих пројеката већ због новца и неких трећих ствари – загонетан је остао Kоковић.

Није чудо што се синдикатима и НВО не верује. Први су се отуђили од радника, а другима је битан само новац
Драган Kоковић, социолог.

 

Извор: A. C. – S. K. / Informer.rs