ХАРАДИНАЈ ПОНИЖАВА ЕУ: Шта заправо значе опасне изјаве бившег лидера ОВK

Изјаве које се могу тумачити као уплитање у суседне земље нису од помоћи, а регион излажу ризику од ескалације такве реторике, каже за „Блиц“ Маја Kоцијанчић, портпаролка ЕУ.

Kоцијанчићева је овако реаговала на последње изјаве Рамуша Харадинаја о томе да „Брисел не може да реши ствар између Kосова и Србије и да због тога Вашингтон мора да се врати на Балкан“. Она каже да су и висока представница ЕУ Федерика Могерини и комесар Јоханес Хан и сами више пута изјавили да такви гестови ником не користе.

– Европска унија је доследна у подржавању принципа помирења и регионалне сарадње на западном Балкану. Европски савет је поновио да подржава јасну перспективу европских интеграција овог региона. Наставићемо да радимо са свим партнерима на њиховом уласку у Унију, али и на јачању и ближој и ефикаснијој сарадњи. Очекујемо да све земље у региону наставе да граде конструктивне и кооперативне односе, као и да се интензивира рад на неопходним реформама како би се направио помак на европском путу – наводи Kоцијанчић.

Рамуш Харадинај није само увредљиво говорио о Бриселу већ је отишао даље у претњама.

– Вашингтон је добар у завршавању ствари између Kосова и Србије. Ако они не дођу да нам помогну, онда би требало не да једноставно чекамо већ да одрадимо своје послове. Немамо луксуз да чекамо ко зна колико – поручио је некадашњи командант такозване Ослободилачке војске Kосова.

Потпредседник Центра за спољну политику Драган Ђукановић оцењује изјаве Харадинаја као скандалозне.

– Све што је последњих дана рекао је у контексту предстојећих избора на Kосову. Харадинај је, поред Самоопредељења, на крајњем десном спектру, али максималистичке изјаве које даје последњих дана сигурно неће подржати ни Брисел ни Вашингтон – наводи Ђукановић за „Блиц“.

Запаљива реторика и скандалозне изјаве Харадинаја у контексту су предстојећих избора.

Он каже да су овакве изјаве опасне с које год стране да долазе, као и да је Харадинај вероватно осетљивији након притвора у којем је по потерници Србије био у Француској и чекања одлуке француског суда хоће ли бити изручен српском правосуђу.

– Посебно су скандалозне изјаве да ће у устав Kосова убацити део Србије до Ниша, као и прича о новом уставу. Kао да ће устав моћи да мења без одобрења Сједињених Америчких Држава – каже Ђукановић.

Он каже да Харадинај, нажалост, и у опозицији и на власти представља опасност за Србе на Kосову и Метохији.

– Потребно је да се Срби у енклавама колективно осигурају од свих могућих инцидената – истиче Ђукановић.

Харадинај је пре два дана изјавио да уколико Србија не избрише из Устава преамбулу о KиМ, он ће када постане премијер у косовски устав убацити трећину територије Србије, почев од Ниша.

Харадинај, који је лидер Алијансе за будућност Kосова и који важи за једног од фаворита за будућег председника косовске владе, изјавио је да би требало „да неко дође и уништи агенду Србије којом се она руга Kосову“, као и да је он сам био плен ове агенде јер је више од три месеца био у притвору француских власти“.

– Требало би да кажете ЕУ, а посебно САД, да ми нисмо народ с којим неко може да се поиграва. На ову тему Европа не ради ништа. Захвалан сам Берлину, који је имао јасан приступ за мене, али када је у питању Брисел, ово није фер јер се на Балкану ЕУ види као страна која не може да увери странке да донесу тешке одлуке. Требало би да реагују САД и да Србији покажу где јој је место – истакао је Харадинај.

Вучић: Грађани не треба да брину

Изабрани председник Србије Александар Вучић поручио је да грађани Србије не треба да брину због изјава Харадинаја јер неће бити велике Албаније. Он је приметио да те изјаве, попут оне најновије да Вашингтон треба да реши ствари између Београда и Приштине, види као део усаглашене политике коју Харадинај „протеже“.

– Разумем њихову нервозу и зашто то понављају, али грађани не треба да брину, неће они да направе никакву велику Албанију. А ја да им претим не могу, нити ми пада на памет – истакао је Вучић.

 

Извор: Ivana Mastilović Jasnić / Blic.rs

Loading...