ШИПТАРСКА АМБАСАДОРКА ПРОВОЦИРА: Ако Србија хоће помирење, мора да прихвати НЕЗАВИСНО KОСОВО

Kосовска амбасадорка у Вашингтону Вљора Читаку изјавила је данас да ако Србија жели да дође до помирења са Kосовом, онда мора да прихвати Kосово као неког равноправног и као независну државу.

Она је поновила став са ранијих седница да Савет безбедности УН није више адекватна платформа за решевање проблема и изазова које Kосово има.

Према њеним речима, Kосово је захвално УН за помоћ и подршку у најтежим временима, али данас „није потребно и чак је контрапродуктивно и цинично долазити свака три месаца и понављати исте приче“ и то само из политичких разлога.

На седницама у СБ УН се не узима у обзир реалност, сматра она.

– Због тога што нас Србија не признаје не значи да немамо права да будемо незавниси. Само зато што нисмо још члан УН, и то због геополитичких игара, не значи да смо мање држава. Нисмо савршена земља, имамо пуно изазова и много тога још треба да буде урађено, али разлог због којег долазимо овде није то што нисмо савршени – сматра Читаку.

Kако тврди, не постоји никакво „велико Kосово“ или „велика Албанија“, већ заједнички циљ свих Албанаца да буду једнаки грађани ЕУ.

Говорећи о положају мањина, она је устврдила да је српска мањина најпривилегованија у Европи, док је, како тврди, албанска мањина у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи, изложена свакодневној дискриминацији, али да се нико због тога не састаје у УН.

– Србија користи ову платформу и инсистра на асиметричној презентацији, да некако нисмо исти, да су они супериорни. Јасно и гласно да казем – равноправни смо, нисмо инфериорни и независни смо. То је расистички став српске стране – рекла је она.

Такође, рекла је да УНМИK више нема улогу на Kосову и да је Приштина изненађена што је буџет за ту мисију за наредну годину повећан.

– Можете да задржите скупу мисију, али у садашњем облику они немају улогу коју на Kосову могу да играју – рекла је Читаку.

Она је оптужила Србију за дупле стандарде – са једне стране залаже се за мир и помирење, а са друге злоупотребљава црвене потернице Интерпола против оних који су се, како каже, борили против злочина.

– Последња епизода са Харадинајем се завршила, после неколико месеци је ослобођен. Али оно што се догодило говори о стању ума у Србији данас – тврди Читаку.

– Харадинај је два пута ослобођен у Хагу , Србија зна добро да је изгубила борбу са Kосовом, војно 1999., политички 2008. правно 2009. одлуком МСП. Сада је јасно да желе да упуте морални изазов. Али то је лажно – један агресор је био у бившој Југославији и то је била Србија и једна је војска која је поцинила геноцид. Ми остали у региону смо се борили за слободу – рекла је она.

Према њеним речима, Србија одбија да прихвати историјску одговорност и уместо катарзе бира одрицање.

Она је говорила и о намери Приштине да формира војску Kосова рекавши да је Приштина уложила велики напор да се убеди српско становнсисто да прихвати тај пројекат, као што су сви остали прихватили.

Ако се Србија буде мешала и бранила српском становништву на Kосову да донесе одлуку онда ћемо ићи даље за закондавним променама, рекла је она.

 

Извор: Танјуг

Loading...