ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ: Документација о трошењу новца на KиМ склоњена да би ме рашчинили

Рашчићени епископ СПЦ Артемије наставио је данас излагање одбране на суђењу пред Вишим судом у Београду, одговарајући на питања тужиоца у вези са трошењем средстава намењених за обнову манастира на Kосову и Метохији.

Артемије, који је био еписко рашко-призрески, тврди да за сваку новчану трансакцију коју су Епархија рашко-призренска и он као владика извршили на рачун епархијског центра “Раде Неимар” постоји уредна документација.

После његовог протеривања са KИМ, документација је, како је рекао, остала у епархијској архиви манастира Грачаница и додао да је део документације сигурно склоњен да би он био оптужен и рашчињен.

– Рашчињен сам без спровођења канонског поступка како је то уобичајено када је реч о владикама. Уручен ми је само папир на којем пише да више нисам владика због непослушности, проневере пара… Процедуре које су поприсане црквеним законом нису испоштоване – рекао је Артемије.

Некадашњи владика је приметио да је тужилаштво закључило да су спорне исплете за 10 објеката, напомињући да је “Раде неимар” радио на укупно 30 објеката.

– Недоумица ми је ко је изабрао баш ове објекте – навео је Артемије, а тужилац му је, иако на то није обавезан, одговорио “реч је о материјалним доказима, о ономе шта је урађено, колико је то плаћено”.

Потом је некадашњи владика запитао тужиоца “како је неко унапред знао који су објекти преплаћени с обзиром на то да до тада вештаци нису изашли на терен и нису урадили вештачења”, али на то питање није добио одговор.

Негирао оптужбе

На јучерашњем суђењу детаљно је негирао наводе оптужнице да је злоупотребом овлашћења оштетио фонд епархије намењен за обнову манастира на Kосову и Метохији од 2004. до 2009. године.

У својој одбрани рекао да су наводи оптужнице, којом се терети да је навао налоге за исплату незавршених или недоврешених радова предузећу “Раде Неимар”, “базирани на клеветама и неистинама”, те да је његов прогон уследио када је 2009. тадашњем потпредседнику САД Џозефу Бајдену забранио да посети епархију.

Суђење ће бити настављено 29. јуна.

Loading...