ЕПИСКОП АРТЕМИЈЕ: Документација о трошењу новца на KиМ склоњена да би ме рашчинили

Рашчићени епископ СПЦ Артемије наставио је данас излагање одбране на суђењу пред Вишим судом у Београду, одговарајући на питања тужиоца у вези са трошењем средстава намењених за обнову манастира на Kосову и Метохији.

Артемије, који је био еписко рашко-призрески, тврди да за сваку новчану трансакцију коју су Епархија рашко-призренска и он као владика извршили на рачун епархијског центра “Раде Неимар” постоји уредна документација.

После његовог протеривања са KИМ, документација је, како је рекао, остала у епархијској архиви манастира Грачаница и додао да је део документације сигурно склоњен да би он био оптужен и рашчињен.

– Рашчињен сам без спровођења канонског поступка како је то уобичајено када је реч о владикама. Уручен ми је само папир на којем пише да више нисам владика због непослушности, проневере пара… Процедуре које су поприсане црквеним законом нису испоштоване – рекао је Артемије.

Некадашњи владика је приметио да је тужилаштво закључило да су спорне исплете за 10 објеката, напомињући да је “Раде неимар” радио на укупно 30 објеката.

– Недоумица ми је ко је изабрао баш ове објекте – навео је Артемије, а тужилац му је, иако на то није обавезан, одговорио “реч је о материјалним доказима, о ономе шта је урађено, колико је то плаћено”.

Потом је некадашњи владика запитао тужиоца “како је неко унапред знао који су објекти преплаћени с обзиром на то да до тада вештаци нису изашли на терен и нису урадили вештачења”, али на то питање није добио одговор.

Негирао оптужбе

На јучерашњем суђењу детаљно је негирао наводе оптужнице да је злоупотребом овлашћења оштетио фонд епархије намењен за обнову манастира на Kосову и Метохији од 2004. до 2009. године.

У својој одбрани рекао да су наводи оптужнице, којом се терети да је навао налоге за исплату незавршених или недоврешених радова предузећу “Раде Неимар”, “базирани на клеветама и неистинама”, те да је његов прогон уследио када је 2009. тадашњем потпредседнику САД Џозефу Бајдену забранио да посети епархију.

Суђење ће бити настављено 29. јуна.

Kо је још оптужен

Поред бившег епископа оптужен је и његов некадашњи лични секретар Дејан Симеон Виловски коме се суди у одсуству, одговорно лице из предузећа “Раде Неимар” Предраг Суботички и Јелена Шубаревић.

Они се терете се за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у саизвршилаштву.

Истрага у овом случају покренута је још 2009. године. Оптужница је подизана у два наврата.

Оптужница која је спојена од два оптужна акта из 2010. и 2015. године, терети их да су извршили злоупотребе у вези са обрачуном трошкова за грађевинске радове, те да је фирми „Раде Неимар” исплаћено знатно виšше од стварне вредности радова, док неки наплаћени радови нису ни изведени.

Исплате из благајне Епархије рашко-призренске, према оптужници, су обављане без претходне потребне сагласности надлежних црквених органа.

Првим оптужним актом тужилаштво терети оптужене да су СПЦ оштетили за 349.000 евра, док по другом још није готово вештацење о тачном износу.

Пуномоћник СПЦ се придружио кривичном гоњењу окривљених и истакао имовинско правни захтев од 20 милина динара, 32.000 евра и 1,8 милиона евра за колико се црква сматра оштећеном.

Симеону Виловском се суди у одсуству јер се налази у Грчкој. Он је у тој земљи био ухапшен почетком марта 2010. године по потерници коју је за њим расписала Србија. Међутим, Врховни суд Грчке одбио је да Виловског изручи Србији поšто је заузео став да нису испуњени услови за његову екстрадицију.

 

Извор: Танјуг

Loading...