СХВАТИТЕ ОВО ОЗБИЉНО! ВЕОМА ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ УН: Исламска држава СТИЖЕ у ЕВРОПУ!

Толико су опасни да не можете ни да замислите

Европа ће се суочити са егзодусом бораца Исламске државе поражених у Сирији и Ираку ове године, опаснији и борбом ојачани више од претходних повратника, изјавио је у четвртак шеф Агенције УН при Савету безбедности за борбу против тероризма.

Обраћајући се новинарима након састанка са званичницима ЕУ, Жан-Пол Лаборде је проценио да је у неколико европских земаља стопа бораца који се враћају из зоне сукоба порасла за трећину у протеклих годину дана. Ниво опасности у Западној Европи је висок након бујице смртоносних напада у којима је погинуло на десетине људи у протекле две године, уз то, многе нације су забринуте због њихове неспособности да сачувају своје границе.

Лаборде је рекао да су страни борци који се враћају у Европу сада су много опаснији од претходних таласа повратника, пуних презира након година на бојном пољу, укључујући и последње сукобе. Исламска држава је изгубила велике територије током војне кампање, укључујући и губитке од сиријске војске и про-америчких милитаната.

– У просеку, ови људи су много више посвећенији, искуснији и способнији – рекао је новинарима Лаборде.

– Упркос путних ограничења … увек ћете имати велики број страних терористичких бораца који ће се вероватно пробити кроз границе да се врате у ове земље, нарочито путем кријумчарских мрежа – рекао је он.

На основу процене састављене од влада, УН кажу да од 40 до 50 посто око 30.000 страних бораца, нису сви из Европе, већ су напустили територију под контролом Исламске државе.

 

Извор: Srbija Danas