УСТАШЕ СУ СВУДА ПРОБЛЕМ: Аустрија у проблему због Блајбурга

Покрајинске власти у Корушкој суочене су са растућим бројем случајева кршења закона о забрани величања нацизма, а тензије расту због комеморације у Блајбургу.

Догађања у Блајбургу све више оправдавају критике бројних организација које желе да се забрани комеморација која се од 1951. године одржава на локацији Лојбахер фелд. Поднета је пријава против двојице Хрвата који су се поздрављали нацистичким поздравом и који су на тај начин поздравили још једног њиховог земљака због кукастог крста који му је истетовиран на руци.

Документациони архив аустријског покрета отпора комеморацију у Блајбургу окарактерисао је као „највећи скуп нациста у Европи“, наводећи да они носе усташке симболе. Ти симболи су у Хрватској забрањени, али не и у Аустрији, где закон о забрани обухвата само нацистичка обележја.

Документациони архив сматра да би усташки симболи требало да се нађу у аустријском закону, али то одбијају власти општине Фелклермаркт.

Власти те општине поручују да комеморацију не могу да спрече, јер се миса одржава на приватном поседу, који су Хрвати откупили од пољопривредника.

Шеф Службе за заштиту уставности покрајине Корушке Хелмут Мајер каже да сваке године на комеморацију упућује већи број својих службеника, који налажу учесницима да склоне усташке симболе. Међутим, и ове године у јавност су доспеле бројне слике на којима се види да су учесници комеморације носили усташке симболе, као што то чине сваке године.

Loading...