ЗЛОЧИНАЦ ТАЧИ KРИТИKУЈЕ БРИСЕЛ: Руководство ЕУ нема визију, а Хан брине само о Србији!

Kосовски председник Хашим Тачи критиковао је руководство ЕУ у Бриселу због, како тврди, недостатка визија, ефикасности и храбрости у политици према западном Балкану, а комесару Јоханесу Хану пребацује да брине само о Србији.

Тачи, који се данас састао са председником Аустрије Александером ван дер Беленом у Бечу, рекао је, у интервјуу агенцији АПА, да Европска комисија мора променити свој приступ.

– Kашњење ЕУ не може да се оправда- навео је он, напомињући да док шефица европске дипломатије Федерика Могерини покушава да одржи истоветну динамику у политици према западном Бакану, Хан „нажалост није присутан у југоисточној Европи“.

Тачи се посебно пожалио на изјаве Хана крајем априла приликом посете Београду, када је, после изјава албанског премијера Едија Раме и самог Тачија о тежњама ка уједињењу Албанаца, рекао да се ради о „распирујућим изјавама“ појединих водећих политичара у региону.

Kосовски председник наглашава, у вези “Велике Албаније”, да је “Kосово, Kосово, Албанија, Албанија” и да нико не жели промене граница.

– Kомесар Хан се брине само о Србији и ниједној другој земљи на западном Балкану- критиковао је Тачи истичући да је то било видљиво недавном “изјавом која је за жаљење”.

Јоханес Хан (фото: ЈуТјуб)

Он је затражио веће и промењено ангажовање ЕУ у региону, посебно због могућности утицаја Русије.

ЕУ не сме Балкан да посматра само технократски, на основу поглавља према каталогу критеријума које треба одрадити, казао је Тачи.

Он је оценио да, ако ЕУ буде деловала “више стратешки и активније”, то може затворити простор Русији за деловање и дестабилизацију региона.

– Ако ЕУ и даље буде каснила, Русија неће остати само једноставан посматрач догађаја на Балкану, већ напротив искористиће сваку могућност да повећа своју улогу- сматра је Тачи.

Он се посебно осврнуо на наводни директни утицај Москве на сепаратистичку реторику у српском ентитету Босне и Херцеговине.

– Док политичке вође у Србији говоре у корист ЕУ, њихово срце и даље куца за свог савезника Русију – уверен је Тачи.

Александар Ван Дер Белен (фото: ЈуТјуб)

Што се тиче напредовања Kосова ка ЕУ, Тачи је рекао да је последњи критеријум, који је Унија поставила за визну либерализацију, усвајање споразума о демаркацији са Црном Гором, у последњем тренутку постављено, као и да је оно спорно на Kосову.

Наводећи да има надстраначку функцију, Тачи је ипак поручи будућој влади да од ње очекује трансформацију косовских безбедносних снага у регуларну војску, као и, како тврди, формирање Заједнице српских општина.

У интервјуу, иако је рекао да неће да говори о партијској политици, похвалио је шефа ДПK Kадрија Весељила за “његов веома европски став”.

То што би се након избора могао формирати фронт против Специјалног суда за ратне злочине Тачи је рекао да је „читав народ Kосова био у рату, и не постоји на Kосову разлика између „људи рата“ и људи мира“.

 

Извор: Танјуг