ОСТВАРЕЊЕ ГАДАФИЈЕВОГ ПРОРОЧАНСТВА: Либијски председник је предвидео масакр у Манчестеру

Након што су САД, Британија и њихови савезници „ослободили“ Либију, све претходно забрањене и жестоко потискиване радиклане џихадистичке групе имале су одрешене руке да раде шта хоће у Либији.

Медији и политичари не желе да се зна права истина о терористичком нападу у Манчестеру: Салман Абеди, 22-годишњак који је убио 22 људи на концерту у градској Арени, производ је збацивања Моамера Гадафија са власти од стране САД и Велике Британије, као и политике “промене режима” у Сирији.

Абеди је био радикализовани Либијац чија породица је побегла из Гадафијеве секуларне Либије, касније је био трениран као наоружани “побуњеник” у Сирији, у борби САД и Британије за “промену режима” Асадове секуларне владе. Према писању овог медија, бомбаш самоубица је директан производ интервенције САД и Британије на Блиском истоку и северној Африци.

Лондонски Телеграф пише да је Абеди, син либијског мигранта који је живео у радикализованом муслиманском насељу у Манчестеру, био у Либији неколико пута након пада Гадафија. Пре неколико недеља посетио је последњи пут Либију. Након што су САД, Британија и њихови савезници “ослободили” Либију, све претходно забрањене и жестоко потискиване радиклане џихадистичке групе имале су одрешене руке да раде шта хоће у Либији.

У ову Либију се Абеди вратио, где је највероватније припремао свој самоубилачки напад на поп концерту Аријане Гранде. Пре напада савезника на Либију 2011. године, тамо није било Ал Kаиде, Исламске државе, нити било које друге терористичке организације.

Сам Гадафи упозорио је Европу у јануару 2011. године да ће ако га свгрну, резултат бити напади радикализованих исламиста у Европи. Али, европске владе нису обраћале пажње на његово упозорење. Пост-Гадафијевска Либија постала је инкубатор исламских терориста и тероризма, укључујући и то што је постала примарно тло за врбовање екстремиста у борбу за џихад у Сирији, против такође секуларног Башара ал Асада.

У Салману Абедију имамо конвергенцију обе савезничке интервенције: испоставља се да он није само путовао у Либију и тамо био радикализован и трениран за терористичке нападе, већ је био и у Сирији у улози “побуњеника”, борећи се на истој страни као САД и Британија како би срушили Асадов режим. Антимедија се пита да ли је можда чак био и трениран у програму ЦИА?

Док мејнстрим медији и опортунистички политичари тврде да је једино решење више интервенција на Блиском истоку, истина је да бар делимично сносе одговорност за напад у Манчестеру они који су на Западу “гурали” и тражили интервенцију у Либији и Сирији.

Kако пише Антимедија, не би било кампова за обуку џихадиста у Либији да Гадафи није насилно збачен са власти од стране САД, Британије и савезника. Не би било “експлозије” ИСИС-а или Ал Kаиде да нису тражили “промену режима” у тој земљи. Kада размишљате о кривици Абедија због гнусног чина, не заборавите интервенционисте који су запалили фитиљ, који је и започео овај пожар, наводи портал. Kривица лежи искључиво на њиховим раменима, такође.

Ипак, медији се све више баве породицом Салмана Абедија, нарочито оцем. Градијан пише да су Рамадан и Самија Абеди, Салманови родитељи, побегли из Либије и од Гадафијевог режима 1993. године и да данас живе у Триполију.

Отац Рамадан вратио се у Либију 2011. да се бори против Гадафија. Тада се и живот целе породице потпуно променио. Грађански рат трајао је осам месеци, а Рамадан ниједном од тад није вратио у Британију до пре неколико месеци када је завршавао папирологију у Британији. У Либији је остао да ради у полицијском одељењу у Триполију.

 

Извор: theantimedia.org / Telegraph.co.uk

Loading...