БАШ СЕ ПОТРУДИЛА, АЛИ… Трамп је грубо одгурнуо премијера Црне Горе, а погледајте како је тек прошла KОЛИНДА! (ВИДЕО)

Судећи по снимцима и фотографијама које стижу са самита НАТО из Брисела, нови амерички председник не симпатише балканске лидере. Прво је одгурнуо премијера Црне Горе пред свима, а онда је уследио и хладан туш за Kолинду Грабар Kитаровић.

Хрватска председница на све начине трудила се да привуче пажњу колеге из САД током званичног фотографисања у четвртак на самиту НАТО у Бриселу. Иако је према протоколу, Kитаровићева била далеко од Трампа, успела је да се избори за своје место тик уз америчког председника.

Прву прилику да му се приближи искористила када се на кратко група лидера зауставила током шетње кроз нову зграду у коју ће се преселити средиште НАТО савеза, а Kолинда се вешто пришуњала Трампу иза леђа. Следећа прилика да заузме „стратешку позицију“ био је тренутак када је немачка канцеларка Ангела Меркел отишла за говорницу. Хрватска председница није пропустила своју шансу, а тешком муком изборену позицију држала је све до краја завничног дела.

За фотографисање, Kитаровићева је обукла јарко црвену хаљину са чипком. Док је у корак пратила председника, смешила се, климала главом и покушавала да се укључи у разговор, али јој то никако није полазило за руком. Трампу је све било занимљивије од колегинице из Хрватске, укључујући и куцање порука на мобилном и разгледање околине, али Kитаровићева није одустајала.

Kитаровићева је на конференцији те вечери рекла да је неформално разговорала са Трампом и указала на „опасности у суседству“.

– Заправо сам се изненадила колико је разговарао са свима, укључујући и разговор са мном. Углавном је био врло опуштен, лежеран и љубазан према свима, чак се мало и нашалио. Разговарали смо о много тема, укључујући и о стању на југоистоку Европе. Тражила сам од њега да се САД поново ангажују, упозорила сам на све опасности које постоје у нашем суседству – рекла је Kитаровићева.

Kако је изгледала Kолиндина јурњава за председником САД, погледајте у прилогу:

Ипак, Kолиндин слалом за америчким председником остао је у сенци дипломатског инцидента када је Трамп одгурнуо црногорског председника Душка Марковића.

Снимак је брзо обишао планету, уз бројне осуде и критике због којих је чак и Бела кућа морала да се огласи. Kакав је коментар Трампове администрације, али и шта је рекао „одгурнути“ Душко Марковић.

 

Извор: Milica Bajić / Blic.rs