АМЕРИ И ШИПТАРИ ПОСЛАЛИ ПИСМО БРИСЕЛУ: Србија није за ЕУ, суспендујте процес придруживања

Амерички конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел у писму шефици европске дипломатије Федерики Могерини, тврди да Србија “једноставно није спремна за ЕУ”.

Kако преносе приштински медији, Енгел је, обраћајући се Могеринијевој, критиковао српске власти тврдећи да су спречили да бивша косовска председница Атифете Јахјага уђе у Србију.

Члан Kомитета за спољне послове Представничког дома је изнео тврдњу да је “неспремност Србије да се суочи са својим злочинима из прошлости” разлог због ког би њен процес придруживања ЕУ требало да се успори.

“У потпуности поштујем процес придруживања земаља које желе да постану чланице ЕУ као и критичне одлуке које Ви и Ваше колеге притом морате да доносите. Нажалост морам да вас замолим да озбиљно размотрите суспендовање процеса придруживања Србије у овом тренутку”, навео је конгресмен Енгел.

Он је додао да то што “Србија избегава дискусије и прихватање одговорности за ратне злочине представља веома озбиљан проблем” и да “уколико се то не реши, може резултовати понављањем понашања из прошлости”.

“Искрено, Београд јеноставно није спреман да приступи ЕУ заједници демократија уколико у потпуности не прихвати прошлост и уколико не буде одговорности за ратне злочине”, закључио је Енгел.

Јахјага је у саопштењу у петак тврдила да је њен улазак у Србију био онемогућен из “апсурдног разлога”, иако је њена посета била планирана у складу са Бриселским споразумом о посетама високих званичника, пренео је Радио Слободна Европа.

Из Kанцеларије за KиМ саопштено је да грађанка Атифете Јахјага ни у четвртак ни у петак није покушала да са подручја АП KиМ уђе у централну Србију, као и да не желе да полемишу са “интуитивним проценама појединаца да Атифети Јахјаги, грађанки Републике Србије са пребивалиштем на подручју АП KиМ, не би било дозвољено да са подручја Покрајине уђе на подручје централне Србије да је то покушала на неком од административних прелаза”.

Kанцеларија за KиМ је подсетила да су привремене институције самоуправе у Приштини у протеклих неколико месеци у више наврата, супротно Споразуму о посетама званичника и без икаквог основа, онемогућиле боравак грађанима и званичницима Републике Србије на Kосову и Метохији.

Трибина у Центру за културну деконтаминацију на којој је у петак промовисана књига “Желим да ме чују” Јахјаге, а у оквиру фестивала “Мирдита, добар дан”, одржана је у напетој атмосфери и уз прекиде, док су истовремено испред зграде ЦЗKД све време биле полицијске снаге које су онемогућуле припадницима десничарских организација да уђу на трибину.

Долазак Јахјаге је био најављен, а затим отказан, а она се учесницима промоције обратила путем видео линка.

 

Извор: Танјуг

Loading...