УДАРНА ВЕСТ! НАТО KРЕНУО НА РЕПУБЛИKУ СРПСKУ: У току је насилно отимање војне имовине

Закон о војној имовини БиХ не постоји, као ни договор власти Републике Српске, Федерације БиХ (ФБиХ) и БиХ о тој имовини, али је упркос томе уз подршку НАТО-а покренута процедура за укњижење 13 војних локација у Републици Српској и три у ФБиХ.

Глас Српске открива да је на основу захтева, које је Министарство одбране БиХ слало Правобранилаштву БиХ, до краја марта ове године на БиХ регистровано 26 војних локација у ФБиХ.

У Министарству одбране БиХ истичу да је процес упућивања захтева према Правобранилаштву БиХ за укњижење војне имовине, која се налази на територији Републике Српске почео уз помоћ правних стручњака из НАТО штаба у Сарајеву 2014. године.

Чланица Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбедност Душанка Мајкић каже да за решавање овог проблема није довољно да Правобранилаштво БиХ врши стални притисак на институције Српске и то без икаквог правног основа.

– Очекивати да се књижење војне имовине на територији РС врши на основу одлуке Председништва БиХ је неразумно, јер је реч о политичкој одлуци која је са становишта Републике Српске потпуно неприхватљива као основ за књижење – рекла је Мајкићева.

Она је истакла да нема књижења војне имовине која је власништво Републике Српске све док не буду усвојени неопходни критеријуми.

 

Извор: Глас Српске

Loading...