ЈЕРЕМИЋ ОПТУЖУЈЕ: Вучић је поводом евентуалног чланства Србије у НАТО већ почео да кува жабу у јавности

БИВШИ председнички кандидат Вук Јеремић изјавио је данас да би процес обједињавања опозиције требало да почне разговором о побољшању изборних услова јер су они, на недавно одржаним председничким изборима, били „све осим регуларних“.

У интервјуу за Телевизију Шабац, Јеремић је рекао да под истим условима данас не би поново учествовао на изборима и да би излазак на изборе без промене изборних услова био „самоубилачки корак“.

Он је оценио да опозиција треба да направи јасну листу захтева која се тиче промене изборних услова, која не мора да буде претерано амбициозна, али која мора да обухвати препоруке ОЕБС-а из 2016. године које се тичу сређивања изборног списка, приступа медијима и равноправног рада у изборној комисији.

Јеремић је додао да је о томе већ разговарао са најбоље пласираним опозиционим кандидатом на председничким изборима Сашом Јанковићем и најавио да ће разговарати и са другим опозиционим актерима.

Говорећи о изборном резултату који је сам остварио, Јеремић је рекао да је протекла два месеца обавио анализу и покушао да схвати шта се и због чега десило и који је најбољи пут за наставак борбе.

Он је поновио да ће остати у политичкој арени Србије и наставити борбу кроз формирање политичке организације коју види као странку политичког центра, каква недостаје на домаћој сцени.

Јеремић је рекао да ће основни принципи и вредности на којима ће та организација базирати своје политичко деловање бити неприкосновеност владавине права, одбрана грађанских слобода, обнова демократских институција, повратак цивилизованог дијалога у политички живот, осећај и брига за националне интересе, заштита највреднијег из традиције и културе, борба за идеје социјалне државе, повратак нормалности у културни и медијски простор и мудра и избалансирана спољна политика.

Он је додао да је процес уситњавања на српској политичкој сцени нешто што неће донети добар резултат и да ће се, због тога, залагати за заједнички наступ свих опозиционих организација на предстојећим београдским или парламентарним изборима.

Коментаришући вербалну подршку коју председник Србије Александар Вучић добија од дела међународне заједнице, Јеремић је рекао да ће се то наставити све док буде незаустављиво давао концесије по питању Косова, на штету Срба и Србије.

„Док год се не поставља питање шта треба дати него када, дотле ће у делу међународне заједнице којој је само Косово битно имати отворену подршку. Али, питање је шта ће да се догоди када то све преда. А он ће то урадити прилично скоро, јер сада више неће имати изговор Томислава Николића или неких избора“, рекао је Јеремић.

Поновио је своје залагање за војну неутралност Србије и додао да је то потребно унети и у Устав, како би престало да буде дневнополитичко питање.

Он је, међутим, оценио да је Вучић и по питању евентуалног чланства у NATO већ „почео да кува жабу“ у јавности.

„Постоји опасност да се потпуно окрене ћурак и да се крене путем евроатлантских интеграција, без обзира на став јавности… Србија би у NATO била мање безбедна него да је војно неутрална и наставићу да се залажем за војну неутралност, без обзира што ће вероватно на насловним странама и даље излазити да сам ја NATO плаћеник. А онај ко је највећи подржавалац евентуалног ступања у NATO је на веома високој државној функцији“, рекао је Јеремић.

 

 

Извор: fakti.org

Loading...