ДРАМАТИЧНО! ТЕРОРИСТА ИСИС УХАПШЕН НА ГРАНИЦИ СА СРБИЈОМ! Планирао нападе у Београду?!

Гранична полиција БиХ ухапсила радикалног припадника ИСИС Енеса Мешића, који је покушао да илегално уђе у Србију. Мешић, који је у Сарајеву осуђиван због помагања терористима, код себе имао 5.000 евра и обележену карту Београда.

Гранична полиција БиХ ухапсила је у уторак радикалног исламисту, припадника ИСИС Енеса Мешића приликом покушаја да илегално пређе границу и уђе у Србију!

Опасни џихадиста ухапшен је у месту Рудо, а код себе је имао 5.000 евра и обележену карту Београда, због чега надлежни сумњају да је намеравао да организује терористичку акцију у Београду!

Kако сазнајемо, Енес Мешић је задржан у притвору и предат је босанској Агенцији за истрагу и заштиту (СИПА). Мешић је један од најрадикалнијих исламиста у региону, а прошле године у октобру осуђен је у Сарајеву на три године затвора због учествовања у акцијама ИСИС на сиријском ратишту. На слободи је чекао позив на одслужење казне и био је под надзором СИПА.

Страва и ужас!
Мешић је 2013. покушао да обреже своју жену Амелу Б. (22) и нанео јој тешке повреде гениталија.

Санела Дујковић, портпарол Граничне полиције БиХ, каже да је Мешић ухапшен у тренутку кад се спремао да нелегално пређе границу између БиХ и Србије. Акција хапшења изведена је на бензинској пумпи у месту Рудо.

– У источној Босни, на подручју Рудог, приведен је радикални исламиста Енес Мешић, припадник Исламске државе, у покушају да илегално пређе границу са Србијом и поново се прикључи тој терористичкој организацији. Мешић је предат у надлежност државне полицијске Агенције за истраге и заштиту (СИПА) јер је у питању особа која је била на попису оних који се налазе под присмотром због најтежих кривичних дела – истиче Дујковићева.

Веза с нападачем на полицајце у Зворнику

Енес Мешић је и блиски сарадник исламисте Нердина Ибрића (24), који је 27. априла 2015. године упао је у полицијску станицу у Зворнику и том приликом, узвикујући „Алаху екбер“, убио једног и ранио двојицу полицајаца. Ибрић је у размени ватре ликвидиран.

Kако преносе сарајевски медији, Мешић је раније живео у затвореној исламској селефијској заједници у Горњој Дубници код Kалесије и сматра се за најрадикалнијег припадника тог покрета. Ухапшен је у акцији „Дамаск“ 2014. године због сумње да је починио кривично дело тероризам, да би 31. октобра 2016. године био осуђен на три године затвора. О каквом човеку је реч сведочи и податак да је 2013. године покушао да обреже своју супругу Амелу Б. (22), којој је нанео тешке повреде гениталија!

Министар полиције Небојша Стефановић каже за Информер да је и наша полиција учествовала у акцији хапшења опасног џихадисте.

За шта је осуђен Енес Мешић

* финансирање терористичких активности
* јавно подстицање на тероризам
* врбовање за терористичке акције
* организовање терористичке групе.

Стално на опрезу
Врло смо обазриви кад је реч о људима повезаним са тероризмом и ИСИС
Небојша Стефановић, министар полиције.

– Ми блиско сарађујемо с колегама из СИПА на размени података и с њима радимо на откривању Мешићевих планова. Врло смо обазриви кад је реч о људима повезаним са тероризмом или са малим бројем особа које су са наше територије отишле на ИСИС ратишта. Једини начин за борбу против оваквих ствари јесте размена података и стална будност… – подвлачи Стефановић.

Стручњак за тероризам Џевад Галијашевић оцењује да постоји велика вероватноћа да и неки други припадници ИСИС покушају да из БиХ уђу у Србију.

– Треба озбиљно узети недавно објављене претње ИСИС, те би покушај уласка у Србију могао имати везе и са терористичком акцијом. У том случају, Мешић није усамљен и треба појачати надзор над целом границом, а не само на граничним пунктовима – закључује Галијашевић.

 

Извор: M. Dobromirović / Informer.rs