МОСКВА ТВРДИ: Руска авијација ликвидирала вођу терориста Eл Багдадија?

Лидер ДАЕШ-а Ибрахим Абу Бакр ел Багдади убијен је у бомбардовању Ваздушно-космичких снага Русије 28. маја на југу Раке, саопштило је руско Министарство одбране.

Приликом удара руских ловаца Су-35 и Су-34 у близини сиријске Раке ликвидирано је око 300 терориста који улазе у „војни савет“ терористичке организације ДАЕШ.

„Према информацијама које се проверавају из различитих канала, састанку који је био мета бомбардовања Ваздушно-космичких снaга Русије присуствовао је и лидер ДАЕШ-а Ибрахим Абу Бакр ел Багдади, који је за време удара ликвидиран“, наводи се у саопштењу.

Према подацима Министарства одбране, међу ликвидираним терористима су „емир“ Раке Абу ел Хаџи ал Мисри и Ибрахим Ан Наеф ел Хаџ, који контролише подручје од Раке до Сухне, као и начелник Службе безбедности ДАЕШ-а Сулејман ел Шауах.

Информације о састанку лидера милитаната Министарство одбране је добило крајем маја. За време провере информација откривено је да је циљ састанка био планирање начина изласка милитаната из Раке такозваним „јужним коридором“.

Ел Багдади, чије је право име Ибрахим Авад Ибрахим ел Бади, први пут се појавио у јавности у јулу 2014. године, када је из џамије у заузетом Мосулу прогласио стварање „исламског калифата“ на Блиском истоку. Од тада су медији више пута објављивали информације о његовој ликвидацији, али нико није могао да их потврди.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...