ПУТИН СТОУНУ: Ако те нису тукли, сад ће да те туку, добићете батине

Америчка телевизија „Шоутајм“ приказала је четврти и последњи део документарног филма „Интервју са Путином“ који је снимио Оливер Стоун. У последњој епизоди председник Русије Владимир Путин и Стоун су разговарали о сумњама у мешање Русије у председничке изоре у САД, очекивањима од Доналда Трампа, као и о плановима руског председника за будућност.

У хакерским нападима Русија 

Значајни део разговора био је посвећен вести број 1 на америчкој телевизији у последњих пола године — „руском мешању“ које је наводно помогло Трампу да дође на власт.

Путин је поново изјавио да се Русија у изборе није мешала. „Ми се не бавимо никаквим хакерским нападима. Тешко је представити да би било која држава, укључујући државу као што је Русија, могла озбиљно да утиче на ток изборне кампање и на њене резултате“, рекао је руски председник.

„Да, али зашто сте се потрудили да хакујете изборе?“, упитао је Стоун.

Путин је на то одговорио да хакери нису пронађени, а да против Русије нема никаквих доказа. По његовом мишљењу, историја са хаковањем одавно је претворена у инструмент политичке борбе и покушај да се поткопа легитимитет председника.

„То да смо ми утицали на резултате избора у САД је лаж. Сада се она користи из неколико разлога: за поткопавање легитимитета председника Трампа, за стварање услова за погоршавање могућности нормализације односа и једноставно као додатни инструмент у унутрашњој политичкој борби. Руско-амерички односи су у том контексту просто инструмент политичке борбе у САД“, рекао је Путин.

Он је додао да би демократе, које су изгубиле на изборима, требало да се извине бирачима, а не да надувавају причу о „руској претњи“.

„Ти људи који су покушавали да манипулишу јавним мњењем не би требало Русију представљају као непријатеља, већ да се извине бирачима. Они, међутим, то нису урадили“, рекао је Путин.

Америчко мешање у изборе у Русији

Путин је нагласио да се Вашингтон стално меша у изборе у Русији, што је посебно било видно 2012. године.

Стоуна је интересовало да ли су се САД мешале у изборе у Русији 2012. године.

„И 2000. и 2012. године — тога је увек било. Међутим, 2012. године то је било посебно агресивно. Нећу да улазим у детаље“, изјавио је Путин. Он је нагласио да је Вашингтон у ту сврху искористио дипломате.

„Амерички партнери то знају, ја сам и Керију и Обами говорио о томе. Тешко нам је било и да помислимо да ће се дипломате укључити у изборну кампању у Русији. Они су окупљали опозиционе снаге, финансирали их, ишли на различите опозиционе митинге. Дипломатска служба би требало да се бави другим пословима, требало би да успоставља међудржавне односе“, рекао је Путин.

Симпатије према Трампу

Према Путиновим речима, Русија наставља да симпатише Трампа јер је он говорио да жели да побољша односе између две земље.

„Наравно, свиђао нам се, и и даље нам се свиђа Трамп јер је јавно говорио да жели да успостави руско-америчке односе“, рекао је руски председник. Према његовим речима, Трамп је паметно градио изборну кампању, засновану на очекивањима народа, иако је „претеривао у многим питањима“.

Стоун је констатовао да су се за време владавине Путина сменила четири председника САД — Бил Клинтон, Џорџ Буш Млађи, Барак Обама и Доналд Трамп. Стоуна је интересовало шта се променило.

„Скоро ништа. Живот је тај који изазива промене. И код нас и свуда, укључујући САД, велика је бирократија, и она влада светом“, навео је Путин. Он је истакао да је Русија спремна да сачека да САД буду спремне на дијалог. На питање о састанку са Трампом, руски лидер је рекао да не планира да жури.

„Надам се да ћемо наћи неке тачке око којих ћемо се разумети. Треба да почнемо предметни дијалог са америчком страном и на нивоу Стејт департмента и на нивоу специјалних служби и на нивоу Савета за националну безбедност. Мало су јавна саопштења и са наше и са америчке стране. Желимо да чујемо аргументе америчке стране, не у медијима, већ током конструктивног професионалног дијалога. Желим да нас чују“, додао је он.

У целини, према Путиновим речима, „нада последња умире“.

Тајни рат

Стоун је показао одломке свог филма о Едварду Стоуну који је добио азил у Русији. Режисер је питао руског председника да ли је у току „тајни рат“ у сајбер-сфери између Русије и САД. Као одговор, Путин је цитирао Трећи Њутнов закон, по ком свака акција изазива реакцију.

Loading...