СТИЖУ ИЗ НЕМАЧКЕ: Први „Ербасови“ хеликоптери 2019. у Србији

Прва два од укупно девет „Ербасових“ хеликоптера Х145М требало би да стигну у Србију из Немачке почетком 2019, а по један ће добити војска и полиција.

Идеални за превоз специјалаца
Говорећи о детаљима уговора који су министарства одбране и унутрашњих послова крајем прошле године потписала са компанијом „Ербас хеликоптерс“, потпредседник Ербаса за југоисточну Европу и Израел, Цезар Санчез Лопез, рекао је да ће први хеликоптери бити спремни за технички прихват у Немачкој крајем 2018. године, пише „Блиц“.

„Од прва два хеликоптера, један ће бити за Министарство одбране, односно Војску Србије, а други за Министарство унутрашњих послова са интервалом од месец дана између обе испоруке, тако да можемо рећи да ће обе службе добити хеликоптере у скоро исто време“, прецизирао је он за портал „Танго сиx“, а преноси „Блиц“.

Kако је навео, техничари ће започети програм обуке у 2018. години, пре испоруке првог хеликоптера, како би тај модел што пре почео да се користи у Србији.

– Обука пилота биће обављена на вашим новим хеликоптерима одмах након њиховог техничког пријема и то ће бити у Немачкој – нагласио је Санчез.

Kако објашњава „Блиц“, уговором је превиђено да у Србију стигне укупно девет „Ербасових“ хеликоптера Х-145М, од чега ће шест припасти војсци, а три полицији. Хеликоптер Х-145 М представља лаки транспортни и вишенаменски хеликоптер с борбеним могућностима и сматра се једном од најсавременијих летилица у својој класи у свету.

Поред двочлане посаде, може да превезе још девет наоружаних војника, а може да носи и ракетно и митраљеско наоружање, због чега је идеалан за превоз припадника специјалних снага и ватрену подршку њиховом десанту.

С обзиром на то да је реч о вишенаменској платформи, Х-145 М може да се користи и за извиђање и борбене задатке. У цивилној верзији користи се и за трагање и спасавање. У употреби је у САД, Великој Британији, Немачкој, Бразилу, Француској, Литванији, Саудијској Арабији, Албанији…

 

Извор: Blic.rs