АМБИЦИОЗАН ПЛАН МОСКВЕ КОЈИ ЋЕ УПЛАШИТИ МНОГЕ: Ево зашто Русија гради вештачка острва у Баренцовом мору! (ФОТО)

У Баренцовом мору биће изграђена четири вештачка острва у складу са декретом који је у суботу потписао премијер Русије Дмитриј Медведев.

У документу се наводи да ће делови земљишта у Баренцовом мору бити употребљени за изградњу великих поморских објеката. Ова иницијатива је део великог пројекта за истраживање нових гасних поља у Јамалу, којом управља енергетска компанија „Новатек“.

Центар ће производити поморску опрему за индустрију производње течног природног гаса (ТПГ), укључујући складиштење, доставу и објекте за одржавање.

Пројекат ће финансирати бродоградилиште „Kола“, а процењено је да ће укупни трошкови достићи више од 25 милијарди рубаља (433 милиона долара).

Стратешки важан пројекат

Планирано је да се центар изгради до краја 2020. године у близини села Белокаменка у Мурманске области. Очекује се да ц́е први суви док бити пуштен у рад у првој половини 2019. године.

Током овогодишњег Међународног економског форума у Санкт Петербургу у јуну, „Новатек“ је потписао меморандум о разумевању о споразуму за инвестирање са Министарством трговине Русије и Владом Мурманске области.

Са своје стране, влада Мурманске области је рекла да ц́е инвестиције у региону достиц́и више од 50 милијарди рубаља (866 милиона долара). Ова иницијатива има стратешки статус инвестиционог пројекта.

Владимир Путин (фото: kremlin.ru)

ТПГ са Јамала

Потенцијална производња ТПГ на полуострву Јамал, укључујуц́и и полуострво Гидан, процењена је на 70 милиона тона годишње.

Процењује се да су гасне резерве више од 1,2 трилиона кубних метара. Објекат ц́е бити изграђен на платформи у близини обале.

Овај пројекат ц́е бити други ТПГ објекат у региону. Први се тренутно гради у оквиру пројекта „Јамал ТПГ“. Он има годишњи капацитет од 16,5 милиона тона. Биц́е изграђено укупно три производне линије, од којих ц́е прва бити пуштена у рад ове године. Објекат ц́е почети са радом у пуном капацитету 2019. године.

ТПГ ц́е се испоручивати ТПГ танкерима-ледоломцима у луци Сабета, а затим транспортовати преко Северног морског пута. Планирано је да се изгради укупно 15 ТПГ танкера. Први је недавно добио име по Kристофу де Маржерију, бившем директору компаније „Тотал“, који је погинуо у авионској несрец́и на аеродрому Внуково у Москви 2014. године.

Москва (фото: ЈуТјуб)

Танкери могу да издрже температуре до 61 степен Целзијуса испод нуле и да се крец́у кроз слојеве леда дебљине до два метра. Они могу да носе више од 172.000 кубних метара ТПГ.

Према речима министра енергетике Русије Александра Новака, када „Јамал ТПГ“ почне са радом пуним капацитетом, извоз гаса из Русије ц́е се повец́ати за 10 одсто, а удео Русије на светском тржишту ТПГ ц́е се проширити на осам-девет одсто.

 

Извор: SrbijaDanas / rs.sputniknews.com