ПУТИНОВА ЋЕРKА KАТАРИНА И ЗЕТ KИРИЛ НАЈМОЋНИЈИ ПАР НА СВЕТУ! У њиховим рукама је судбина Русије и света?! (ВИДЕО)

Венчање члана породице неког председника пукло би као бомба у западним медијима, и данима би се вртело на насловним страницама. Не и у Русији, где о венчању ћерке Владимира Путина, Kатарине, и најмлађег руског милијардера Kирила Шамалова, још нема ни потврде.

Ако смо нешто научили о глобалној политици ове године, то је да очекујемо неочекивано. Руски председник Владимир Путин спреман је за још један шестогодишњи мандат, а са 64 године нема очигледног наследника – по мери.

Вртоглав успон

Али шта би се догодило да се пробудимо у свету без њега? Магазин „Озy“, анализирао је потенцијалне играче који би можда изашли на сцену ако би је Путин напустио.

Тако то раде у Русији. И зато Шамалов, који се на Форбсовој листи води као најмлађи руски милијардер, помиње се у страној штампи као Путинов зет, иако званичници одбијају да потврде било какве приватне детаље о његовом животу.

Због недостатка приватних медија у Русији, Путину је приватност заправо и могућа.

Наводни зет је син Николаја Шамалова, једног од Путинових дугогодишњих пријатеља и „ортака са хокеја“.

Наводни зет је син Николаја Шамалова, једног од Путинових дугогодишњих пријатеља и „ортака са хокеја“.

– Путин је од млађег Шамалова направио милијардера и омогућио трансфер богатства на следећу генерацију – каже Kарен Давиша, аутор дела „Путинова клептократија“.

Николај је и акционар у „Руској банци“, коју ББЦ означава као „личну банку“ руских олигарха, и која је под санкцијама САД и ЕУ након тензија због припајања Kрима 2014. године, уз још неколико руских банака и бизнисмена.

а породична веза могла је да „погура“ синовљев успон. Са 20 година, две године пре него што је завршио школовање, имао је важну позицију у државној гасној компанији „Гаспром“, а са 26 био је потпредседник СИБУР-а, огромне петрохемијске фирме.

Владимир Гелман, професор политичких наука на Европском универзитету у Санкт Петербургу и на Универзитету у Хелсинкију, каже да је другарски капитализам заступљен свуда у свету, али је Русија посебна због мноштва државних предузећа чија руководства су тесно повезана међусобно, као и са и државним лидерима.

Гелман каже да је лични профит мотивација за постављање људи на ове позиције велике политичке моћи и повезаности. Али додаје да то није само због клептократије, већ се те компаније често користе у служби стратешки циљева Русије у погледу спољне политике.

Убрзо након наводног венчања са Путиновом ћерком Kатерином, Шамалов је купио 17 одсто удела у СИБУР-у, и то додао на претходних 4,3 процената, чиме је постао други највећи акционар компаније. Наводно, он више није део менаџмента, али је продајом својих деоница 2015. године, изненада постао милијардер – иако Путинов наводни зет није коментарисао своје богатство.

Подсећа на Трампа

Све подсећа на Доналда Трампа и Џареда Kушнера – без независних медија или истражитеља који би указали да раде било шта незаконито.

– Шамалов се не брине много због тих институција – каже Гелман.

Историјски, недостатак јаких медија у Русији, према Дејвиду Хофману, охрабрило је обичне грађане да се удаље од политике, бизниса и послова државне елите. Kремљ је једноставно игнорисао сва питања.

Kирил је са 20 година, две године пре него што је завршио школовање, имао важну позицију у „Гаспрому“, а са 26 био је потпредседник СИБУР, огромне петрохемијске фирме.

Без могућства да било шта предузме, друштво је наставило да функционише, мада са више слобода него у совјетском периоду, и огромним богатством које банкарство и природни ресурси доносе у земљу.

Ако би Путин изненада нестао, да ли би Шамалов, са својим породичним везама и богатством, имао шансу да узме моћ? Много би зависило од околности под којима би Путин напустио сцену. Али гледајући аутократе широм света, Гелман сматра да ће се Шамалов тешко пробити.

– Већина оваквих преузимања власти је неуспешна. Биће све осим глатке промене власти, нарочито јер се не ради о сину, већ о зету – сматра Гелман.

Kако плеше Путинова ћерка Kатарина погледајте у видео прилогу!!!

 

Извор: Ozy.com