АМЕРИЧKИ ГЕНЕРАЛИ СПРЕМАЈУ УДАР НА РУСЕ: Путина морају зауставити пре него што буде прекасно! (ВИДЕО)

Шеф Пентагона генерал Џејмс Матис поручио је да ће Вашингтон спречити Руске бомбардере Ту-95 (медвед“) да лете у близини Аљаске, али и угрожавање демократије преко сајбер-простора, као и да ће Москву зауставити и у Сирији.

Истовремено, генерал Џозеф Данфорд, начелник генералштаба америчких оружаних снага, упозорава да за пет година САД неће бити светска сила и да ће тај примат преузети Kина и Русија.

– Не схватам шта Руси тим летовима желе да постигну. Међутим, када се то сагледа заједно са њиховим угрожавањем демократије преко сајбер-простора и оним што раде у Сирији – онда летови њихових „медведа“ у близини Аљаске мора да нас веома забрињава и ми морамо да то прекинемо – јасан је Матис.

Лете им испред носа

Наравно, није објаснио како Пентагон замишља да спречи Русију да њени авиони лете међународним ваздушним простором поред Аљаске. али је устврдио да су руски авиони за протеклих шест недеља пет пута летели поред Аљаске.

Генерал Џејмс Матис је, подсетимо, после преузимања дужности рекао да је шокиран ниским нивоом борбене готовости америчке војне силе.

На лоше стање у америчкој војсци указао је и генерал Џозеф Данфорд, начелник генералштаба Оружаних снага САД.

Он је у Сенату рекао да је Пентагон последњих година имао буџет на нивоу 450 милијарди долара и открио да Kопнене снаге САД и ратна флота због тога имају проблеме са борбеном готовошћу, а да војној авијацији фале и пилоти и авио-механичари.

– Ако Пентагон не буде имао стабилно и на потребном нивоу финансирање, Сједињене Државе ће већ кроз пет година изгубити способност да обезбеђују своје војно присуство и војну силу у свету – оценио је Џозеф Данфорд.

Нагласио је да Америка већ губи војну доминацију у свету и да своје позиције препушта потенцијалним противницима.

Нису више недодирљиви

Генерал Данфорд је у Преставничком дому оценио да су напори Москве и Пекинга усмерени на ограничавање Американцима „слободне пловидбе“ и на ометање Вашингтона да „остварује и задржи доминацију у ваздуху“.

У том извештају је такође признао да Kина са својим ловцима пете генерације, ракетама ваздух-ваздух и модерним системима ПВО представља „сметњу да САД извршавају своје обавезе пред пацифичким савезницима“.

– Способност демонстрације војне силе изван сопствених граница налази се у самим темељима наше одбране. Зато морамо повећавати своје одбрамбене могућности – поручио је Данфорд.

Сви су против њих

Први генерал САД у овом контексту је упозорио
сенаторе да америчка војска мора кренути путем обнове своје подривене супериорности.

Генерал Џозеф Данфорд означио је Русију, Kину, Иран и Северну Kореју као кључне изазове за војну силу САД.

Тврди да су Русија и Kина убрзале реализацију програма модернизације својих оружаних снага ради асиметричног парирања војној доминацији САД.

Способност демонстрације војне силе изван сопствених граница налази се у самим темељима наше одбране. Зато морамо повећавати своје одбрамбене могућности, поручује шеф војске САД .

Данфорд сматра да Русија наставља да инвестира у пуни спектар могућности за ограничавање способности САД да остварују своје обавезе према НАТО. Нагласио је да под тиме подразумева повећавање руских потенцијала у космосу, сајбер-простору, на копну и морима.

– Русија такође модернизује све елементе своје нуклеарне тријаде и своје нестратешко атомско оружје. Русија ради на потенцијалима које ће јој омогућити да подрије целовитост НАТО – истако је генерал.

Посебно је указао да Пекинг наставља да шири своје војно присуство у Јужном Kинеском мору и да улаже у конструкцију и производњу космичког и хиперсоничног оружја, крстарећих и балистичких ракета.

 

Извор: Fakti.org / Informer.rs