ВАТИKАН У СТРАХУ: Егзорцисти желе смрт папи Фрањи

Мистериозни култ католичких егзорциста, који наводно ради на томе да папа Фрања нестане, узбунио је Ватикан јер га они не желе, желе новог поглавара Римокатоличке цркве.

Они се, како преноси Јутарњи лист, не желе папу Фрању који, како сматрају, настоји да модернизује Цркву.

Зато му, како се наводи, желе чак и смрт коју „договарају“ са ђаволом.
Плинио Kореа де Оливеира је преминули вођа ултрадесне организације „Традиција, породица и имање“, која делује у Риму, али то што је он умро не значи да његови следбеници нису наставили са својим обичајима.

Де Оливеира је у Рим дошао 1960-их да би протествовао против сазивања Другог ватиканског сабора, с којим је почела ера покушаја Kатоличке цркве да се модернизује. Он је још тада говорио да је то „тренутак у историји који је тужан као и онај кад је Исус умро“ и почео пропаганду са сличним ставовима. Иза њега је наводно остао култ следбеника, католичких егзорциста у Бразилу, који га посебним каналима контактирају и поштују.

„Сам де Оливеира је био у пакту са ђаволом. Тако барем верују његови следбеници, који тврде да њихов преминули „вођа“ утиче на ствари попут климатских промена, али и да ради на томе да умре папа Фрањо“, наводи Јутарњи.

О овоме пише и Андреа Торниели на блогу Ватикан Инсидер, а објавио је и више чланака о овом култу егзорциста и њиховим веровањима. Он тврди да култ верује да би Kатоличка црква добила конзервативнијег вођу кад би се решили садашњег папе.

Након што је де Оливеира умро 1995. године, култ се поделио у две групе.
Прва је ова која се нада смрти папе Фрање и генерално се противи његовом начину вођења Цркве, а подржава их група америчких кардинала.

Друга је група позната као ‘Хералдс оф тхе Госпел’, коју је основао монсињор Скоњамиљио Слá Диас, и представљају култ обожавања.
Диас је био вођа егзорциста који у тајности практикују бизарне обичаје у којима покушавају да комуницирати са ђаволом, но недавно је поднео оставку, упозорава Торниели.

Раде то тако да, уместо да истерују ђавола из људи као егзорцисти, они га покушавају позвати у људе да би преко њих могли да ступе у контакт с њим.
Овакав начин поштовања ђавола постао је проблем за Цркву, која је према писању Даилy Беаста започела истрагу над овим култом, пише Барбе Лаца Надо, посебно јер им наводи о томе да желе да се ‘реше’ папе Фрање и да представљају безбедносну претњу.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug