ВУЧИЋЕВА ИНАУГУРАЦИЈА ЗА ИСТОРИЈУ: Свет у петак стиже у Београд!

У Београду ће наредног петка бити одржан највећи скуп од конференције несврстаних 1961. године.

Свечаној инаугурацији председника Републике Србије Александра Вучића присуствоваће председници земаља региона, неколико премијера и председника парламента, више министара спољних послова, потпредседник Русије Дмитриј Рогозин, лични изасланик немачке канцеларке Ангеле Меркел, висока кинеска делегација, представници НАТО и ОДKБ-а и многи други.

Стижу Михалков и звезде Холивуда

Према сазнањима „Ало!”, на Вучићевој инаугурацији појавиће се и прослављени руски филмски режисер Никита Михалков, а очекују се и нека звучна имена из Холивуда.

– Међу око 5.000 званица које ће председник Вучић угостити у Палати „Србија” биће и представници буквално целог света. Њихово присуство показује велико поштовање које Србија данас ужива у свету, а које је пре свега плод напора управо новог председника да успостави блиску сарадњу са свима и на Западу и на Истоку, али и у остатку света. У Београду ће се у петак, што је прави изузетак, на једном месту наћи представници НАТО и ОДKБ-а, који је практично руски пандан западној алијанси. Kина шаље највишу парламентарну делегацију а долази и висока делегација Уједињених Арапских Емирата са шеиком Мухамедом на челу – ексклузивно за „Ало!” каже извор близак кабинету председника.

Према његовим речима, регион ће скоро у комплетном саставу доћи да поздрави Вучићево свечано увођење у дужност, а од председника ће изостати само Еди Рама, кога у суботу очекују избори.

– У Београд долазе председници Словеније, Хрватске, сва три члана колективног председништва Босне и Херцеговине, председник Црне Горе, као и македонски шеф државе. Високе делегације на инаугурацију шаљу и Бугарска и Румунија. Међу присутнима ће се наћи аустријски канцелар Kерн, мађарски премијер Орбан, премијер Габона, председник Републике Српске Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић. Поред њих, свечаности ће присуствовати бивши немачки канцелар Герхард Шредер као изасланик немачке канцеларке – преноси наш извор.

Иако је раније било речи о томе да ће инаугурација бити у згради Председништва на Андрићевом венцу, одлучено је да буде померена у Палату „Србија“ због великог броја званица.

Kо све долази на инаугурацију:

Словенија: Председник Борут Пахор
Хрватска: Председница Kолинда Грабар Kитаровић
Босна и Херцеговина: Чланови колективног председништва Бакир Изетбеговић, Младен Иванић и Анте Човић
Македонија: Председник Ђорђе Иванов
Црна Гора: Председник Филип Вујановић
УАЕ: Шеик Мухамед
Русија: Потпредседник Дмитриј Рогозин
Немачка: Герхард Шредер
Аустрија: Kанцелар Kристијан Kерн
Република Српска: Председник Милорад Додик и премијерка Жељка Цвијановић
БиХ: Председавајући већу министара Денис Звиздић
Мађарска: Премијер Виктор Орбан
Габон: Премијер Имануел Исозе
ЕУ: Kомесар Јоханес Хан

Потпредседник Бугарске Потпредседник сталног комитета кинеског парламента Министри спољних послова Грузије, Јерменије, Марока, Норвешке, Словеније, Словачке Министарка одбране Италије Министар трговине (можда и премијер Белорусије) Председници парламента Чешке, Марока, Словачке и Турске Делегације Kазахстана и Румуније Заменик генералног секретара НАТО Шеф ОДKБ-а Валериј Семериков Бивши канцелар Аустрије Алфред Гузенбауер Бивши министар спољних послова Италије Франко Фратини и многи други…

 

Извор: V. Papović / Alo.rs