ИСТОРИЈА — ПОЧЕЛИ ПРЕГОВОРИ О БРЕГЗИТУ: Велика Британија напушта ЕУ, да ли је могућ ОБРТ?

Велика Британија и Европска унија почеле су данас прве формалне преговоре о Брегзиту.

-Данас смо почели преговоре о уређеном повлачењу Велике Британије из ЕУ – изјавио је главни преговарач ЕУ Мишел Барније поздрављајући државног секретара Велике Британије за излазак из ЕУ Дејвида Дејвиса, преноси АФП.

Барније је рекао да се нада да ће разговори, који су почели готово годину дана од референдума на коме су Британци гласали о изласку из ЕУ, довести до утврђивања временског рока у коме ће преговори бити обављени, пренео је Ројтерс.

Дејвис је са своје стране рекао да Лондон жели успостављање дубоког и посебног односа са ЕУ и додао да ће разговарати у позитивном и конструктивном тону. Он је рекао и да има више ствари које повезују ЕУ и Британију, од оних које их деле.

Према дипломатским изворима, током прве рунде преговора фокус ће бити на питањима везаним за права грађана, финансијски договор, Северну Ирску и друга питања, објавио је портал Политико.

Британски секретаријат за Брегзит саопштио је претходно да се очекује да ће обе фазе преговора бити усклађене, а да ће се највише разговарати о питањима везаним за сам излазак Британије из ЕУ и њеним финансијским обавезама.

Kако је раније најавио британски министар за „Брегзит“ Дејвид Дејвис, прва тема преговора биц́е статус британских држављана у ЕУ, као и статус грађана Уније у Великој Британији.

Постоји ли шанса да Британија остане у ЕУ?

Међутим, наду да ипак није све још готово присталицама останка Уједињеног Kраљевства у ЕУ подгрејала је недавна изјава француског председника Емануела Макрона који је, након сусрета са британском премијерком, изјавио да су Британији врата Уније још отворена.

– Са европског становишта, све док се преговори не заврше, постоји могуц́ност да се промени правац догађаја – навео је Макрон.

Са макроном се слаже и Зигмар Габријел, немачки шеф дипломатије, који је рекао да за Британце остају „отворена врата“ уколико се Британци предомисле.

Сличан, мада нешто оштрији став, изнео је и координатор Европског парламента за „Брегзит“ Ги Верхофштат, који је рекао да Британија може да остане у ЕУ, али под лошијим условима.

Главна ствар је да британски и европски преговарачи треба да постигну било какав договор пре него што Британија званично напусти Унију 29. марта 2019. године.

Уколико не буде договора до тог датума резултат ће бити хаотичан Брегзит који ће бити лош и по Уједињено Kраљевство и по Европску унију.

Да до тога не дође потребан је транзитивни договор којим би две стране требало да креирају дугорочну везу.

Kако ће тећи преговори зависи у великој мери од тога да ли ће британска премијерка Тереза Меј имати подршку у парламенту. Меј жели „тврди Брегзит“, али последње анкете показују јавност не дели њено мишљење.

Само 35 одсто сложило се са Терезом Меј да је „боље не постићи договор, него постићи лош договор“ у преговорима са ЕУ, показало је истраживање „Мејл он сандеј“. Око 69 одсто људи било је против изласка Велике Британије из царинске уније.

Ови резултати изашли су усред спекулација о повећаним тензијама у кабинету премијерке због Брегзита.

Тереза Меј је навела њену идеју о „тврдом Брегзиту“ у јануару, рекавши да жели да Британија може да ствара своје трговинске договоре, док би одржавала трговину са Европом „беспрекорном колико је могуће“. У међувремену, још једна анализа показала је да присталице Лабуристичке партије у великој мери подржавају најмекшу варијанту Брегзита, пише „Индепендент“.

 

Извор: I.Z.K. / Blic.rs / Agencije