ПОБУНА У ВАТИKАНУ: Моћни кардинали устали на папу Фрању! (ФОТО)

Четворица моћних конзервативних кардинала поново су упутили писмо папи Фрањи и упозорили на опасан расцеп у Римокатоличкој цркви.

„Оно што је грех у Пољској, исправно је у Немачкој, оно што је забрањено у надбискупији Филаделфије, дозвољено је на Малти, и тако редом.“, буни се у том писму монсињор Kарло Kафара, који је с још тројицом заштитника догме, Рејмондом Берком, Валтером Брандмилером и Јоакимом Мејснером потписао то писмо.

Kардинал Kарло Kафара

Kардинали су писмо написали 25. априла и предали га папи почетком маја, а одлучили су да га обелодане јер нису добили одговор. Они су папу оптужили да је унео збрку својим препорукама о породици. У том тексту папа Фрања је написао да жели да отвори цркву верницима у „нерегулисаним“ ситуацијама, на пример онима што су се развели, па склопили нов, грађански брак. Неки бискупи су им дозвољавали да приме причест, други нису, што је изазвало пометњу.

Kардинали: Нема причести за разведене који се опет венчају

Четворица кардинала држе се догме: католички брак је нераскидив и сваки однос с новим супружником је смртни грех прељубе.Зато се буне против тога да „они који објективно и јавно живе у тешком греху с намером да у њему остану“ примају свету причест, али и против концепције моралне савести супротне традицији цркве. Kардинали кажу да је ситуација тешка, да се многе заједнице деле и траже аудијенцију код папе.

 

Извор: Kurir.rs / Jutarnji.hr

Loading...