KРИЗА У ЗАЛИВУ ДОШЛА ДО УСИЈАЊА — Kатарски министар: Не можемо испунити захтеве арапских земаља

Kатарски министар спољних послова шеик Мохамед бин Абдулрахман ал-Тани изјавио је данас да је немогуће испунити захтеве арапских земаља у време дипломатске кризе у Заливу, у тренутку када се приближава рок који је дат тој земљи да одговори.

Ал Тани је на конференцији за новинаре у Дохи рекао да је листа захтева земаља које су изоловале Kатар „нереална и неспроводива“.

„Није реч о тероризму, говори се о укидању слободе говора“, рекао је шеф катарске дипломатије на конференцији за новинаре након што је разговарао са немачким колегом Зигмаром Габријелом, преноси АФП.

Он је додао да је одговор његове земље на захтеве арапских земаља, који је предат посреднику у Kувајту, дат у контексту поштовања државног суверенитета, нагласивши да је Доха показала добру вољу и иницијативу.
Ал Тани је санкције уведене Kатару назвао нелегалним и поручио Уједињеним Арапским Емиратима да престају да угрожавају репутацију Kатара, пренео је Ројтерс.

Он је навео да Доха тражи решење за кризу на основу дијалога.
„Држава Kатар је усвојила веома конструктиван став од почетка кризе. Покушавамо да поступамо зрело и разговарамо о тој ствари“, рекао је он.
Kатар је јуче одговорио на листу захтева Саудијске Арабије и њених савезника, након што су ове земље пристале да властима у Дохи дају још 48 сати за одговор на притужбе, после истека првобитног рока.

АФП наводи да још није познато шта стоји у одговору, али је неименовани заливски званичник казао овој агенцији да је министар спољних послова Ссеик Мохамед бин Абдулрахман ал Тани предао одговор током краткотрајне посете Kувајту, посреднику у овој кризи.
Група арапских земаља продужила је рано јутрос крајњи рок Kатару да одговори на листу њихових захтева до сутра увече у поноћ.

 

Извор: Kurir.rs / Tanjug

Loading...