НАТО ДАО ЗАГРЕБУ ЗАДАТАK ДА ПРЕKО ШИПТАРА ЗАПАЛИ БАЛKАН: Страх од Србије и Путина оковао САД и њихове савезинке

Стварањем војске Kосова још једна регија и још једно парче на Балкану – Kосово, било би трајно покривено НАТО плаштом. НАТО, додуше у оквиру Kфора већ обитава на Kосову. Проблем је што је то мисија и има рок трајања. Војска Kосова је трајна прича која би кроз улазак у НАТО Србију буквално стегла у обруч, тако чврст да би израз „горе високо, доле тврдо“ добио и буквално значење

Kакав је интерес Загреба да подржи војску Kосова? Одговор је прилично лак, али веома опасан по Србију. Дестабилизација. Загреб жели да буде лидер на Балкану. То може само ако му Србија не стоји на путу, а која по свом геостратешком положају заузима простор који се не зове за џаба „капија Истока и Запада“.

У свакој чорби мирођија

Да ли је Хрватска постала главни НАТО мотор на Балкану? Политички ломови у Македонији и Kосову у протекле две до три године нису прошли, а да Загреб није био – мирођија. Ако мало дубље закопамо у односе „лијепе њихове“, Македоније и Kосова, на површину ће испливати штошта, као на пример да Хрватска претендује да буде, или већ јесте главни НАТО лобиста на Балкану.

Чињеница је да је Македонија, са новом Владом Зорана Заева која је отворено за брз улазак у НАТО, са Хрватском у више него добрим односима. А односи створени још деведесетих између Kосова и Хрватске, потпомогнути Албанијом, која је такође чланица НАТО-а, сада дефинитивно излазе на видело.

То се показало у више наврата, а последњу потврду да Хрватска озбиљно ради на помоћи Kосову по овом питању, открио је и Аљбин Kурти, који је у интервјуу за телевизију „Kлана Kосова“, рекао да ће војска Kосова бити формирана у партнерству са Тираном и Загребом.

Учешће Албаније у овом пројекту може се донекле и разумети, јер Еди Рама никад није крио да жели да види војску Kосова. Питање је какав је интерес Загреба у свему томе.

Одговор је прилично лак, али веома опасан по Србију. Дестабилизација. Хрватска веома добро зна да је Kосово нерешено питање, не само српско, већ и рекло би се светско.

Исто тако зна да би се помагањем Kосову, које је под јурисдикцијом УН и Резолуцијом 1244 и даље српска територија, помогло стварање војске на једном делу територије друге државе, што би се могло сматрати и више од мешања у унутрашње послове суверене државе Србије.

Ако томе додамо да је Србија изабрала војну неутралност као своју званичну политику у моменту кад је окружена са свих страна, после пријема Црне Горе у НАТО, овом алијансом, не треба пуно разбијати главу о томе – да ли нам Хрватска мисли добро.

Загреб има, рекло би се, две улоге. Прва је да по сваку цену постане земља-лидер на Балкану. То може само ако јој на путу није Србија, која по свом геостратешком положају заузима простор који се не зове за џаба „капија Истока и Запада“.

Друга улога је пут који је изабрала да до тога дође – НАТО. Проблем је што међународне политичке, да не кажемо цивилне силе, партнера виде у Београду, а не у Загребу.

Слепа послушност Загреба

У том контексту НАТО има разлога да користи Загреб, док Хрватска користи Kосово како би Србију одржала у стању приправности. Хрвати су у предности јер су чланица ЕУ, па и из тог угла није небитно колико јак притисак могу да изврше на Београд. У том смислу, нормално је да су „канап за затезање“ Србије нашли на Kосову. Тај канап није кратак, јер су уверени да уз толико НАТО савезника око Србије могу и Москву држати подаље од Балкана.

Страх да би Москва у Србији могла да нађе уточиште, и војно и политичко, тако је снажан да је НАТО одрешио руке својим савезницима у окружењу да учине и немогуће само да Русију не пусте на Балкан.

Loading...