ТРАМП ПОСТАЈЕ УСАМЉЕНА ФИГУРА НА СВЕТСKОЈ СЦЕНИ: Дипломатски неуспех прети да Америку ИЗОЛУЈЕ ОД СВЕТА

Амерички председник Доналд Трамп је, током своје друге посете Европи, показао да је у раскораку са традиционалним савезницима у својој жељи да им стави до знања да неортодоксне стратегије према ривалским силама – Русији и Kини – могу да дају резултате, оцењује данас АФП.

– Са његовом идеолошком бескомпромисношћу и дипломатским неуспехом у спровођењу ‘победничке’ реторике, друга Трампова посета изван САД довела је принцип ‘Америка на првом месту’ у опасност да постане ‘усамљена Америка – упозорава француска агенција.

Нервозан смех и погледи које су размењивали немачка канцеларка Ангела Меркел и канадски премијер Џастин Тридо на самиту Г20 у Хамбургу, наводи Франс прес, знак су да још нису сигурни како да схвате овог жустрог 71-годишњака.

– На састанку је стечен утисак да је председник САД, лидер такозване ‘неопходне земље’ променио ставове, остављајући све остале да се с муком коригују у складу са тим – истиче АФП.

Агенција у том контексту подсећа да се, у заједничком саопштењу, 19 светских лидера изјаснило за борбу против климатских промена, док је једино Трамп био – против.

Loading...